Митове за здравето

Митове за здравето
Информацията е достъпна днес, онлайн може да прочетем какво ли не. Затова особено важно е да бъдем критични когато четем на здравни теми. Защото здравето е безценно. Основните ни разбирания за здравето са нещо, което се усвоява от най-ранна възраст в семейството, в училището, зависи и от средата в която живеем и общуваме.

Автори в здравния портал health.com изброяват 9 мита, които са ни внушени от здравните експерти. Доколко е изчерпателен този списък и може ли да се допълва оставяме на вас. Със сигурност много от вас са виждали реклами за обещаващи чудеса диети или лекарства срещу рак. Затова когато четем трябва да бъдем критични и да сравняваме прочетеното с това, което знаем, най-вече от опит.

Митове за здравето



  1. Митове за стреса, написани в интернет.В миналото здравната дезинформация се разпространяваше бавно, но не и днес, когато пишем в мрежата до знайни и незнайни експерти и четем във форуми веднага, щом се почувстваме зле. Много от отговорите, които получаваме онлайн обаче, са погрешен прочит на фактите или дори умишлено извъртане на истината.

  2. Правилото „Пийте 8 чаши вода дневно”.Мнозина смятат, че само водата е единствената течност, полезна за здравето им. Това убеждение обаче датира от 1945 г. Днес вече е считана за много полезна и консумацията на чай, прясно мляко, плодове, фреш и сок в допълнение към водата. Колко вода трябва да пием на ден? 30 мл на 1 кг от теглото, което прави при тегло от 60 кг – 1,8 л течности на ден. Бъдете внимателни с безалкохолните напитки.

  3. От стреса ще ви посивеят косите.Твърде много притеснения наистина ни състаряват отвътре и отвън, но до този момент няма научно доказателство за мигновено ускоряване на процеса на побеляване на косъма.

  4. Четенето на лоша светлина уврежда очите.Взираме се в текста, защото не виждаме добре. Това довежда до главоболие, но няма перманентни вреди върху зрението.

  5. Кафето е много вредно. В твърде големи количества да, но в умерени ежедневният му прием има множество позитиви. То се произвежда от растения, които имат полезни фитохимикали с въздействие на антиоксиданти.

  6. Храни се здраво по време на простуда, гладувай, когато имаш температура.Дори да не сте гладни, когато горите, имате нужда от много течности, защото се изпотявате. Опитайте да ядете плодове.

  7. Свежото е винаги по-добро от замразеното.Истината е, че замразените плодове и зеленчуци могат да са точно толкова полезни, колкото свежите, когато са набрани в пиковия момент на хранителното им съдържание. У нас има още един проблем не знаем как са съхранявани и с какво са обработвани плодовете и зеленчуците в магазина, затова ако имате възможност да замразите домашно отгледани плодове и зеленчуци направете го, защото замразяването е най-щадящата форма на консервиране и запазва витамините в тях.

  8. Яйцата повишават холестерола.Нови изследвания показват, че наситените мазнини в диетата на човека, не диетичният холестерол, е по-вероятно да повишат риска от сърдечни заболявания. В умерени количества яйцата са полезни, защото съдържат витамин A и D. Каква е истината за яйцата

  9. Хвани нещо студено и ще настинеш. Ако се разтреперите от студ няма да се разболеете, освен ако не е отслабнал имунитетът ви толкова много, че защитните сили на тялото ви са унищожени.

0 Коментара

Напиши коментар

Откажи отговора

Коментарът се изпраща ...

Благодаря за Вашия коментар!

Коменатарът ще бъде прегледан и ще бъде добавен към публикацията след като получи одобрение.