Великденски сладки

Великденски сладки

Великденски сладки


Печенето на Великденски сладки започна.

Майсторката в сладкарското изкуство Петя Шмарова ни гостува.
Сладките са приготвени с една много весела колекция от висококачествени метални формички с които да оформите красиви сладки за празниците.
Приготвени са по рецептата за сладки на шеф Ивелина Иванова. Вкусни, перфектни за декориране, лесни за приготвяне и без яйца   - Сладки с тахан за Великден

fondan laleta

Продукти:


75 мл вода

200 г кафява захар

1 ч. л. ванилена захар

1 ч. л. фино настъргана кора от лимон

3 с.л. мед

3 с.л. глюкоза

250 г масло

2 с.л. сусамов тахан

1 щипка сол

1 ч.л. сода бикарбонат

500 г кралска глазура

За да се украсят са необходими и гелови бои

fondan laleta 2

 

За Цветница, лалета сладки


Начин на приготвяне:

  • Смесват се водата, захарта, ванилията, медът, глюкозата и лимоновата кора. Щом всичко заври, се сваля от огъня и се добавя маслото, нарязано на кубчета. Разбърква се до хомогенна смес и се сипва содата. Разбърква се добре. Слага се ванилената захар. Охлажда се до стайна температура. Добавя се таханът.

  • Добавя се брашното и се омесва на средно меко тесто. Увива се с фолио и се охлажда най-малко 2 часа.

  • Тестото се разточва върху набрашнена повърхност на пласт с дебелина 3 мм. Изрязват се сладките.

  • От тестото може да се направи и кутия. Изрязват се с хартиени шаблони 2 кръга с диаметър 17 см и 19 см и две ленти с дължина 28 см и ширина 5 см.

  • Сладките се пекат 8 - 10 мин. на 200° С. След като се втвърдят и поизстинат, се изваждат от тавата. Лентите за кутията се оставят около минута в тавата и още горещи се увиват около кръга с диаметър 17 см. Оставят се да изстинат и да се втвърдят.

  • Кралската глазура се разбива според указанията на опаковката до твърди връхчета за шприцоване на решетката и фините елементи. Консистенцията на глазурата за запълване на сладките трябва да бъде по-течна – ако в средата на купата се прекара острието на нож, следата трябва да се затвори след 10 сек. Гъстотата се регулира с добавяне на чаена лъжичка вода. По-течната глазура се оцветява по желание.

  • Първо се очертават контурите на сладките и след това се слага по-течната глазура. Сладките се заравняват, като много леко се потупват по плота и се клатят енергично наляво-надясно, сложени върху масата. Сладките може да се покрият и с тънко разточено оцветено захарно тесто.

  • За да се направи бродерията, с тънък накрайник № 1,5 се прави гъста решетка. След като засъхне решетката, се поставят точки в квадратчетата, за да се имитира бродерия. Може да се добавят цветни перли, бонбони и малки цветчета от захарно тесто за украса.

  • По същия начин се украсява и кутията, като преди това двете части на стените се обличат със захарно тесто, украсяват се с айсинг и след като засъхне, се залепват с айсинг около основата.


fondan laleta 1

0 Коментара

Напиши коментар

Откажи отговора

Коментарът се изпраща ...

Благодаря за Вашия коментар!

Коменатарът ще бъде прегледан и ще бъде добавен към публикацията след като получи одобрение.