Рокля за бал и традиции

May 26th, 20157:22 pm @

1


Рокля за бал и традиции

Рокля за бал и традиции

Има една песен Аз ще бъда с чудна рокля ших си я сама. С къдри от звезди ще блестя…“. Всяко момиче мечтае да бъде най-хубаво на своя бал. Отделят се пари, планира се, но каква ще бъде тази вечер зависи от много неща. Зависи от възпитание, училище, среда в която си израснал, приятели…

От това, което се вижда, от снимките публикувани онлайн е, че се показват основно и само снимки, които не са добър пример нито за излъчване, нито за стил, нито култура… публикуват се неща, които да генерират кликове (вкл начина на представянето на момичета от Пловдив, от Шекер махала, които бяха представени с думите „ШОК! Изглежда като Панагюрското съкровище…“ като се забравя, че така може би повеляват семейните традиции.

Затова ще ви разкажем накратко за две момичета, едно от Казанлък и друго от Велико Търново, защото те са хубави като в песента с рокли в които живее българската шевица и се усеща красота като от разцъфтели пролетни цветя.

broderii bal

Абитуриентката Силвия Читакова с ръчно бродирана рокля на бала си
Смята да я облече още веднъж- на сватбата си.
ПМГ Никола Обрешков в Казанлък

broderii bal 2

 

Тя дефилира по улиците на града с дълга бяла рокля – от лен и с традиционната българска шевица. Сама е измислила бродерията. Нейната страст е рисуването, с което се занимава от години. Ползвани са услугите на две жени,  които са везали роклята в 4 основни цвята – зелено, червено, жълто и черен контур.

ana bal 1

За момичето от Велико Търново – Ана-Мария Гелова – ми се иска да ви разкажа много по-подробно, защото е от моя роден град, защото завършва моята гимназия, защото съм била като клиент в магазина на майка й в града и знам какво може да създава. Ани завършва Езиковата гимназия „Асен Златаров“ с френски и английски език. Танцува народни танци и обича българската народна носия. Тя привлече вниманието на всички с красивата си визията си в последния учебен ден.

Ани и нейната майка са измислили заедно уникалния плетен тоалет. Роклята е изработена от коприна. Изплетена е на една и две куки. Има елементи и други народни занаяти, има плетен колан и пафти. „Вкарахме елемент от него и в бижуто. То е дизайнерско, направено от моя приятелка” разказва майката Мариана Гелова.

„Бях горда да нося нещо такова, което ме кара да се чувствам истинска българка”, смята Ани Гелова, която се е подготвяла за бала цели 10 месеца.

ana bal

Това е роклята на Ана Мария с която мина по червения килим на 25 май в старата столица на своята абитуриентска вечер –  рокля от плетена дантела,  изработена от класическа коприна.