Най-влиятелните жени в света

Най-влиятелните жени в света

Най-влиятелните жени в света според класацията на списание Форбс


Германският канцлер Ангела Меркел оглави за пета поредна година  класацията на списание "Форбс" на най-влиятелните жени в света. Според Форбс тя е преодоляла рецесията в Германия по време на световната икономическа криза и има централна роля в опита за съживяване на икономиката на Гърция.

Втора е Хилъри Клинтън. Очаква се догодина да може да оспори Клинтън лидерското място в класацията на Меркел, ако спечели изборите и стане първата жена, президент на САЩ.

На трето място е съпругата на Бил Гейтс – Мелинда Гейтс,  отличена за работата си в семейната фондация.

Следват шефката на Федералния резерв Джанет Йелън, директорката на General Motors Мери Бара, ръководителката на МВФ Кристин Лагард, президентката на Бразилия Дилма Русеф, Шерил Сандбърг – член на съвета на директорите на Facebook, шефката на YouTube Сюзън Уожсики и първата дама на САЩ Мишел Обама.

Шефката на европейската дипломация Федерика Могерини е 36-та. Британската кралица Елизабет ІІ е 41-ва. Най-младата в класацията е певицата Тейлър Суифт - на 64-то място.

Повечето дами в рейтинга – 59, са от Северна Америка. Най-малобройни са африканките – 4.

В Топ 100 тази година влизат 8 държавни глави и шефките на 24 компании. Форбс прави тази класация от 2004 г. Рейтингът отчита количеството публикации за жените лидери в медиите и влиянието им в различни сфери на живота.

woman forbes

Освен политици и бизнесмени в класацията има и представителки на шоу бизнеса като Опра Унфри (на 12 място),  Бейонсе (21 място), София Вергара, Шакира, Тейлър Суифт

Източник:  http://www.forbes.com/sites/carolinehoward/2015/05/26/the-worlds-most-powerful-women-2015/

0 Коментара

Напиши коментар

Откажи отговора

Коментарът се изпраща ...

Благодаря за Вашия коментар!

Коменатарът ще бъде прегледан и ще бъде добавен към публикацията след като получи одобрение.