Детски пътеводител в бедността

Детски пътеводител в бедността

"Бедността. Пътеводител за деца"


За децата бедността може да е абстрактно и далечно понятие. Може и да е съвсем веществена и всекидневна грижа. Но и в двата случая си струва да се говори за нея, защо тя е наоколо и се отразява както на големите, така и на малките.


bednosttaБедността е не само липса на пари. С нея са свързани много лоши неща – срам, чувство за малоценност. Бедността никога не е по вина на децата. Да си беден много боли и често се пази в тайна. Това пише в книгата "Бедността. Пътеводител за деца"


С нелеката задача да обяснят по достъпен начин какво причинява бедността и защо има хора, които не могат да се избавят от нея, както и какви са пътищата едно общество да реши този проблем са се заели Ханна Гил-Пьонтек и Хенрика Кшивонос в книгата "Бедността. Пътеводител за деца".


Книгата описва всекидневни истории от живота на малката Яна, която живее в една-единствена стая със сестра си Мария, брат си Стефан, майка си и баба си, страда, че няма черен клин за часовете по физическо и мечтае един ден да стане президент, за да поправи несправедливостите, които вижда около себе си.

"Бедността не е само липса на пари. С нея са свързани много по-лоши неща. Срам, че нямам това, което имат другите. Чувство на малоценност, когато се сравнявам с връстниците си. Както и когато техните родители им купуват скъпи подаръци, с които те се хвалят пред целия клас. Сигурно чувстваш колко е трудно. Още повече че бедността никога не е по вина на децата. Възрастните са тези, които отговарят за съдбата им", разказва малката героиня на историята.

Историите, в които Яна описва живота около себе си, събират всякакви проявления на бедността - агресията, болестите, самотните деца, чиито родители почти не ги виждат, защото работят на няколко места или са потърсили препитание в друга държава... Покрай детските впечатление авторките успяват да обяснят на достъпен за малките читатели език и сложни понятия като наследяване на бедността, анклави на бедност, социална политика.

Нетипичното по сериозност четиво за деца излиза на пазара от издателство "Точица", което в последните години експериментира с теми и заглавия по важни проблеми, като поредицата "Философски закуски" и "Сладоледена риторика".

Авторите на пътеводителя са впечатляващи с биографията си. Хенрика Кшивонос-Стрихарска е сред най-активните участнички в стачката в Гданската корабостроителница в Полша. Тя е героят от популярната история за ватманката, която спира трамвая в израз на солидарност със стачкуващите корабостроители и така поставя символичното начало на вълната от стачки, довела до легализирането на профсъюза "Солидарност". Книгата завършва с няколко нейни лични истории за бедността. Ханна Гил-Пьонтек пък е известна като обществен и политически деец в Полша, както и като публицист.

Преводач на книгата, която излиза с подкрепата на Полския институт в Софияе Павлина Сивова.

0 Коментара

Напиши коментар

Откажи отговора

Коментарът се изпраща ...

Благодаря за Вашия коментар!

Коменатарът ще бъде прегледан и ще бъде добавен към публикацията след като получи одобрение.