Космически танц

June 30th, 20158:14 pm @

0


Космически танц

Космически танц

В нощта на 30 юни срещу 1 юли 2015 г. и седмица след това до 7 юли може да се наблюдава космически танц –  най-ярките планети на нощното небе Юпитер и Венера толкова много ще се приближат една до друга, че погледнато от Земята ще изглежда така, сякаш се докосват. По време на “целувката си” те ще приличат на митичната Витлеемска звезда. Планетите ще изпълняват  “космическия си танц” в продължение на повече от седмица, съобщава сп. Sky & Telescope.

“За наблюдателите, невъоръжени с телескопи или с бинокли, те ще приличат на двойна звезда. Хората, които преди рядко са поглеждали към небето и не са обръщали внимание на планетите, ще бъдат поразени от това колко близко ще бъдат една до друга”

Сближаването на планетите е явление, което се наблюдава често, но много рядко Венера и Юпитер се доближават на такова малко разстояние една от друга на небосклона.

Според изчисленията на астрономите компания може да им направи звездата Регул, която, макар да изглежда близка, на практика се намира на 80 светлинни години от Земята. Малкото разстояние между Венера и Юпитер ще даде възможност на астрономите да направят “семейни снимки” на двете планети дори с любителски телескоп с тесноъгълна камера.

На тези фотографии планетата-гигант и утринната звезда ще са приблизително еднакви по размер, макар на практика Юпитер да е два пъти по-голям от Венера. Той ще изглежда равен на нея, тъй като се намира на около 12 пъти по-голямо разстояние от Земята.

Срещата на двете планети и звездата ще напомня на библейското описание на Витлеемската звезда, показала пътя на влъхвите към люлката на новородения Христос.