Мурсалски чай патент

Мурсалски чай патент

Мурсалски чай патент


Наричаният "родопска виагра" мурсалски чай трябва да бъде патентован, искат производители на лековитата билка, цитирани от "Дарик". Тази крачка те предприемат заради появилите се ментета на пазара.

Разказ за това как открих къде расте мурсалски чай в Славянка планина, една от пазените тайни в Южен Пирин и за какво е полезен. Както и това, че е популярен в Гърция. Може да прочетете тук: Мурсалски чай 

mursalski tea planina

"За да е полезен и да цери хората, култивираният мурсалски чай трябва да расте на над 1100 метра надморска височина", обяснява д-р Анатоли Аликовски, който близо 40 години изследва лечебните свойства на чая. Той е доказал, че родопската билка лекува рак и аденом на простата, уратни камъни, възпалителни заболявания в пикочо-половата система при мъжа и жената, безплодие, анемия и влияе на половата мощ. Освен това чаят оказва и добро влияние и на сърцето и укрепва целия организъм.

Според специалистите обаче има огромна разлика в качествата на билката расла в планината и на тази, отглеждана в полето. Затова заинтересованите ще последват примера на производителите на смилянски фасул, които превърнаха името му в марка, за да се защитят от фалшификации.

"Навсякъде се продава мурсалски чай от Варна, Пловдив, Шумен и Силистра. Той става много по-едър от нашия, но няма нито същия мирис и вкус, нито същите лечебни свойства. Затова искаме да патентоваме марката”, казва производителят Любен Ушев, посочва Дарик. Ушев отглежда прочутата билка в плантации от 20 дка в близост до естествените находища в Триград. В тази насока производителите от Родопите получават пълно разбиране от общинското ръководство на Девин. От там се ангажирали да помогнат за патентоване на марката „Мурсалски чай”.

Ушев ще започне беритбата на ароматните цветове в плантацията си след 15-ина дни, а немска телевизия ще заснеме прибирането на тазгодишната реколта. 25 грама или една връзка от панацеята бай Любен продава с биосертификат срещу 2 лв.

Билката има естествени находища над селата Мугла и Триград в Родопите, които драстично намаляват от година на година. Чаят е под забранителен режим и може да се бере само за лични нужди, но бракониери масово скубят стръковете с корените още преди да цъфнат, продължават специалистите.

На първата снимка - култивиран мурсалски чай, на втората - в планината, на високото, по границата с Гърция

0 Коментара

Напиши коментар

Откажи отговора

Коментарът се изпраща ...

Благодаря за Вашия коментар!

Коменатарът ще бъде прегледан и ще бъде добавен към публикацията след като получи одобрение.