Домашно за лятото

Домашно за лятото

Домашното на един италиански учител


Списъкът с домашни за лятото, даден от Чезаре Ката от гимназията "Дон Боско" във Фермо, малко градче на Адриатическо море в североизточна Италия, придоби огромна популярност в Интернет.

Вместо да дава на учениците си задължителни книги за четене, Ката им дава предписания как да живеят вдъхновен живот, инструктирайки ги в следващите няколко месеца да отделят време да се възхитят на изгрева, да мечтаят за бъдещето и да четат, защото четенето е "най-добрата форма на бунт, която ви е достъпна."

Huffington Post интервюира Ката, който казва, че е моделирал методите си на преподаване на база г-н Кийтинг, героя на Робин Уилямс във филма "Общество на мъртвите поети" (1989).

"Определено децата би трябвало да считат литературата, философията или граматиката като начин да изградят себе си," коментира Ката пред HuffPost.

"Мисля, че блясъкът на лятото, особено в юношеските години, може да има специално духовно влияние."

Ето 15-те задачи на Кава за лятото

  1. Сутрин се разхождайте по брега напълно сами, вижте начина, по който слънчевата светлина се отразява от водата, и мислете за нещата, които обичате най-много в живота си, бъдете щастливи.

  2. Опитайте да използвате някои от новите думи, които научихме заедно тази година. Колкото повече неща успеете да кажете, толкова повече неща ще можете да мислите, а колкото повече мислите, толкова по-свободни ще бъдете.

  3. Четете колкото може повече - но не защото сте задължени да го правите. Четете, защото лятото вдъхновява приключения и мечти, и когато четете, ще се чувствате като лястовици в полет. Четете, защото това е най-добрата форма на бунт, която ви е достъпна (за съвети какво да четете, елате при мен).

  4. Избягвайте неща, ситуации и хора, които ви карат да чувствате негативизъм или празнота. Търсете стимулиращи ситуации и компанията на приятели, които ви обогатяват, които ви разбират и ви ценят за това, което сте.

  5. Ако изпитвате тъга или страх, не се притеснявайте: лятото, като всяко чудесно нещо в живота, може да предизвиква объркване в душата. Опитайте да водите дневник като начин да говорите за това как се чувствате (през септември, ако искате, ще го четем заедно).

  6. Танцувайте, безсрамно - на дансинга край вашия дом, или насаме в стаята си. Лятото е танци - и е глупаво да не участвате в тях.

  7. Поне веднъж гледайте изгрева. Запазете мълчание и дишайте. Затворете очи и изпитайте чувство на благодарност.

  8. Спортувайте много.

  9. Ако срещнете някого, когото считате за очарователен, кажете му го максимално искрено и деликатно. Няма значение дали той няма да ви разбере. Ако не ви разбере, не е било писано да се случи; ако ли не, лятото на 2015 ще е златно време да бъдете заедно (ако не се получи, върнете се на точка номер 8).

  10. Прегледайте бележките от нашите уроци: сравнете нещата, които четем и учим, с нещата, които ви се случват.

  11. Бъдете щастливи като слънчевата светлина и неукротими като морето.

  12. Не ругайте. Винаги бъдете възпитани и мили.

  13. Гледайте филми със сърцераздирателни диалози (на английски, ако можете), за да подобрите езиковите си умения и способността си да мечтаете. Не оставяйте филма да свърши с финалните надписи: изживейте го отново, докато живеете и изживявате лятото си.

  14. В блестящата слънчева светлина или горещите летни нощи, мечтайте за това какъв би могъл и би трябвало да бъде вашият живот. През лятото, винаги правете всичко по силите си, за да избягвате да се отказвате, и полагайте максимални усилия да се борите за мечтите си.

  15. Бъдете добри.


cesarecava

Чезаре Ката, снимка FB


Какво е вдъхновило списъка?

Ката, който е 33-годишен и преподава от седем години, казва, че задачите са му хрумнали заради "магията" на лятото.

"Вдъхнових се от самото лято, като специален и вълшебен момент, полезен за това човек да разбере по-дълбоко колко от това, което учи и усвоява в училище е пряко свързано с най-важните аспекти на нашето съществуване," споделя той.

Как Ката е прекарвал своите лета?

"Помня чудесно летата си като ученик, преди години: пълни със спорт, плуване, любовни връзки, танци, романтика и мечти," отговаря Ката.

Той си спомня, че четенето е играело жизненоважна роля.

"Книгите, които четях в отминалите лета, просветиха бъдещите ми дни и ми дадоха нови начини да се изправя пред проблемите, радостите, човека, който обичам, и тези, с които другарувам. В този период в мен възникна сериозен интерес към литературата и изкуството, който никога не угасна."

Ката също така съветва учениците да гледат филми със "сърцераздирателен диалог." Ето някои от любимите му ленти: "Закуска в Тифани", "Принцът на приливите", "Тетрадката", "Един ден", "Мостовете на Медисън" и "Сенчести земи".

Ката има големи планове за своето лято тази година.

Той се надява да напише първия си роман, да постави пет пиеси на Шекспир за фестивал, който организира, и да завърши няколко есета. Но той възнамерява да остави и малко шанс за спонтанност.

"Мисля, че лятото съществува като нещо неочаквано и красиво отвъд възможностите ни за планиране," пише Ката. "Обичам да не предвиждам всички подробности и да чакам какво златният хоризонт на лятото ще ми предложи."

Източник: goodlife.bg

 

0 Коментара

Напиши коментар

Откажи отговора

Коментарът се изпраща ...

Благодаря за Вашия коментар!

Коменатарът ще бъде прегледан и ще бъде добавен към публикацията след като получи одобрение.