Времето през юли

Времето през юли

Времето през юли


С юли идват и плановете за почивки, за пътуване, за море и планина. Ваканцията трябва да се планира внимателно, за да няма изненади с времето. Опитът и пътуванията ни е научил, че когато се гласи багажа трябва да се предвидят дрехи и за студени  дни и за дъжд и през лятото. На помощ е и месечната прогноза на Националния институт по метеорология и хидрология.

Според синоптиците през юли се очаква средната месечна температура да бъде около нормата, която за равнините е между 21 и 25 градуса, за високите полета – между 18 и 21 градуса, а за планините – между 5 и 12 градуса. Най-ниските температури ще бъдат между 12 и 17 градуса, а най-високите – между 33 и 38 градуса.

Месечната сума на валежите ще бъде около нормата, която за по-голямата част от страната е между 40 и 60 л/кв.м, по Черноморието и долината на р. Струма – между 30 и 50 л/кв.м, а за планинските райони – от 60 до 120 л/кв.м.

През първите няколко дни от юли времето ще е хладно. Облачността над страната ще е значителна и на много места ще има валежи, главно в часовете около и след обяд с гръмотевици. През втората половина от първото десетдневие температури чувствително ще се повишат. Ще бъде предимно слънчево, в края на десетдневието с по-значителни увеличения на облачността, когато е възможно на места краткотрайно да превали.

През второто десетдневие температурите ще бъдат около нормалните за периода. Ще преобладава слънчево време. Най-голяма вероятност за преминаване на атмосферни смущения и условия за развитие на купеста и купесто-дъждовна облачност с краткотрайни превалявания и гръмотевици има около 12-и, 15-и и 20-и юли, когато ще настъпва и относително понижение на температурите.

През повечето дни от третото десетдневие времето ще се задържи предимно слънчево. Около 21-и, 25-и и в края на месеца има вероятност за преминаване на бързи студени атмосферни фронтове, по които на места от запад на изток ще превали краткотраен дъжд, придружен от гръмотевици и усилвания на вятъра. Около средата на десетдневието се очаква по-чувствително понижение на температурите.

mood more 3

Астрологична справка:

В началото на месец юли през 2015 г. слънцето в София ще изгрява в 5 часа и 52 мин. и залязва в 21 часа и 8 мин. Продължителността на деня ще бъде 15 часа и 16 мин. Очаква се през първите дни от месеца времето да остане хладно, на много места в България с валежи. Средните температури ще бъдат между 21 и 25 градуса.  В края на месеца Слънцето ще изгрява в 6 часа и 17 мин. и ще залязва в 20 часа и 49 мин. Продължителността на деня ще бъде 14 часа и 32 мин.

Фазите на Луната през месеца са: пълнолуние – на 2.07, последна четвърт – на 8.07, новолуние – на 16.07, първа четвърт – на 24.07, пълнолуние – на 31.07.

Климатична справка:

През юли продължителността на слънчевото греене е най-голяма – в равнините 320-340 часа. Облачните дни обикновено са само от 1 до 4. Юлските температури са високи – регистрирани са абсолютните максимуми за нашата страна, които в повечето райони са от 40 до 44 градуса. Дните 28, 29 и 30 юли са наречени „горещници”  През юли намаляват северозападните нахлувания на хладни и влажни океански въздушни маси, а заедно с това валежите и вероятността за градушки. Средно дните с валеж са от 4 до 8. Характерни са засушаванията.

Любопитни факти:

Месец юли е кръстен на римския политик Юлий Цезар, тъй като той се е родил през този месец. На латински месецът е бил известен като квинтилис, тъй като е петият месец според римския календар, който започва през март. Старото славянско име на месеца е било червен. Това название е свързано с вид червей, който хората събирали през този месец, за да направят от него червена боя. Прабългарите наричали седмия месец в годината Сетем.

Всяка година месец юли започва на същия ден от седмицата, на който започва април. Когато годината е високосна, юли и януари започват на един и същ ден от седмицата.

 

summer coctails 1

 

Наздраве за лятото! Да бъде незабравимо!

0 Коментара

Напиши коментар

Откажи отговора

Коментарът се изпраща ...

Благодаря за Вашия коментар!

Коменатарът ще бъде прегледан и ще бъде добавен към публикацията след като получи одобрение.