Времето през юни

June 1st, 20157:31 am @

0


Времето през юни

Времето през юни

Юни започва с топло и слънчево време. Какво по-хубаво от това начало на месеца когато са най-дългите дни. Юни, началото на лятото, време за планиране на лятна отпуска, за пътуване, за море, за работа в градината.

Каква е прогнозата за месец юни на синоптиците от БАН?

Средномесечните температури да бъдат около нормата, която за по-голямата част от страната е между 18 и 21°. Най-високите стойности ще достигнат 31-36 градуса, но ще има и амплитуди надолу до 7-12 градуса.

Валежите също ще са около нормата, но неравномерно разпределени. Ще се наблюдава характерната за последните няколко години неустойчивост на времето с чести и интензивни превалявания, главно в следобедните часове. Това е и месецът в който зачестяват силните гръмотевични бури, както и градушките.

lipa yagodi

През първото десетдневие времето ще бъде променливо, с условия за превалявания. В началото на месеца валежите ще бъдат по-локални. Около 4-ти юни ще бъде по-неустойчиво, ще има и гръмотевична дейност. Температурите временно ще се понижат и ще бъдат по-ниски от обичайните, но след това тенденцията е към слабо повишение. Относително стабилизиране се очаква около средата на периода. Ще има повече слънце, вероятността за валежи е малка, температурите ще са близки до средните. След 7 юни атмосферата отново  на места ще превали и прегърми, като може да  има и градушки.

През второто десетдневие през повечето дни ще бъде отново по-неустойчиво, със слънце сутрин и превалявания с гръмотевични бури след обяд. Ще има и кратки периоди с относително по-стабилно време, без валежи, с по-голяма вероятност през втората половина от десетдневието. Дневните температури ще бъдат близки, към края и по-високи от нормалните.

peperuda cvete 1

През третото десетдневие тенденцията е през повечето дни да се запази относително стабилното време. Валежите ще бъдат на малко места и ще има повече слънчеви часове. Температурите ще са близки и малко по-високи от обичайните за юни.

През юни е началото на астрономическото лято. През 2015 г. лятното слънцестоене настъпва на 21 юни в 19:39 ч.