Световен ден на околната среда

June 5th, 20152:23 pm @

0


Световен ден на околната среда

На 5 юни светът отбелязва най-известния глобален ден с призив за положителна промяна за околната среда

Световен ден на околната среда

(World Environment Day)

През 2015 г. акцентът е върху отговорното управление на природните ресурси на планетата.  Призивът е “Седем милиарда мечти. Една планета. Нека се погрижим“.

Световният ден на околната среда е основният механизъм на ООН за повишаване на осведомеността и за насърчаване на действия за опазване на околната среда в световен мащаб.
Световният ден на околната среда е обявен на 15 декември 1972 г. на 27-ата сесия на Общото събрание на ООН в Стокхолм, Швеция с резолюция № A/RES/2994 (XXVII). Тогава е приета декларация за околната среда, която е и първият международен договор за принципите на екологична защита на Земята.

Датата за честване е избрана, защото именно на 5 юни започва работата на Конференцията на ООН по проблемите на околната среда през 1972 г. В своята резолюция общото събрание призовава държавите и организациите, членуващи в ООН, ежегодно в този ден да провеждат мероприятия, демонстриращи стремежа им да опазват и подобряват околната среда.
Отново на 27-ата сесия на общото събрание е създадена нова организация в рамките на ООН – Програма на ООН за околната среда (ЮНЕП). Под нейната егида ежегодно се отбелязва и празникът. На този ден ООН връчва и тематична награда на заслужили в областта държавни, политически и обществени дейци, допринесли с дейността си за опазването на околната среда – “Глобал-500“.
На 5 юни в страната сеорганизират различни инициативи – открити уроци, лекции, изложби и конкурси за рисунки и фотографии.