Кандилка

Кандилка

Кандилка, аквилегия (Aquilegia)


Едно от най-красивите цветя в градината от късна пролет до началото на лятото са кошничките. Цветовете преливат от бяло през розово, до синьо до наситено виолетово. Грациозно и красиво цвете е, отглежда се лесно, многогодишно е. Това красиво цвете е известно у нас като кошничка или кандилка. Латинското му име Aquilegia означава "водосъбиращ" поради формата на цветовете, които като кошнички събират водните капки на дъжда.


В България сред природата се среща златиста кандилка, или самодивско цвете, която расте по високите части на Рила, Пирин и Витоша.

Aquilegia

А това е история публикувана в списание Ecology и разказва за необичайната стратегия за оцеляване

Цветна защита


Тревистото растение Aquilegia Eximia се е научило в хода на еволюцията да използва мъртви насекоми като „бодигардове” срещу гъсениците на молеца Heliothis phloxiphaga.

Aquilegia eximia

Fleur d'Aquilegia eximia. Снимка: © Brad Kelly


Цветето с бодигардове живее на северния бряг на Калифорния. Големият враг – гъсениците на молеца се хранят с цветовете, листата и шушулките на цветето.  Вместо да се отърве от врага по някой от познатите начини – с отрова или миризма, цветето се научило да  излъчва химически сигнали, които привличат бръмбари, водни кончета и други насекоми. Когато кацнат,  те залепват върху растението в капана на тънки власинки. И умират. Така една кандилката може да подмами стотици дребни членестоноги.

След това идват „чистачите” – паяци, които се хранят с насекоми и с основния враг – гъсениците.  Учените отбелязват, че някои видове паяци са създали симбиоза с кандилката и са се научили да се залепват за власинките на стеблото й. В замяна цветето се сдобива с броня срещу агресора-гъсница.

Макар да са установили тази стратегия засега само при аквалегията, ботаниците смятат, че тя е доста по-разпространена по света. Подобни защитни действия предприемат и други растения.

Африканската акация например „наема бодигардове” – която привлича вид мравки, става техен гостоприемник и се храни със сока, който произвеждат, а в замяна те я защитават от слоновете и насекомите, които искат да ядат листата й. Ухапванията от мравките са силно болезнени дори за дебелокожите слонове.

0 Коментара

Напиши коментар

Откажи отговора

Коментарът се изпраща ...

Благодаря за Вашия коментар!

Коменатарът ще бъде прегледан и ще бъде добавен към публикацията след като получи одобрение.