България трафик на хора

July 28th, 201512:06 pm @

0


България трафик на хора

Всяка минута един човек в света става жертва на трафик.
Само за периода от 2010 до 2013 година в ЕС 30 000 души са признали, че са били експлоатирани по този начин.
80% от жертвите са жени, като по-голямата част от тях имат навършени 18 години. Всяка година между 500 и 550 са българите, които са признали, че са били обект на трафик.

Статистиката: през изминалата 2014 г. има 92 осъдителни присъди за трафик на хора, като 60% от тях са условни. Заради трансграничния характер на престъплението трудно се събират доказателства, трудно се образува досъдебно производство и съответно – се усложнява съдебния процес.
Най-често жертва на трафик на хора стават млади жени от региони с висока безработица, бедност. Обикновено те са имали трудно детство, откриват се следи от насилие в семейството или пък са израснали в институции.
Характерно за трафика на хора е че по-голямата част от жертвите са примамени от свой близък приятел, който ги кара да предприемат пътуване, а в последствие ги принуждават да просят, проституират или крадат. Ромската  общност също е обект на трафикантите на хора, тъй като в гетата те откриват лесни жертви за своя доходоносен бизнес.

България води по трафик на хора в ЕС

Няма нищо необратимо в трафика на човешки същества. Това е избор. И с това убеждение започва процесът на промяната. Всеки от нас трябва да се запита, ами ако жертвата на трафик е човек, когото познаваме, ако е съсед или още по-лошо, направо кошмар – ако е син или дъщеря, или роднина, каза държавния секретар Джон Кери при представяне на доклада на Държавния департамент на САЩ за 2015 г.

За поредна година България е в категория 2 – “страни под наблюдение”.  България остава една от страните, източници на основния трафик на хора в ЕС. Според доклада “страните под наблюдение” не покриват напълно стандартите за елиминиране трафика на хора, но полагат усилия да го направят.

Българските жени и деца са подложени на сексуален трафик на територията на страната, както и в Европа, Русия, Близкия Изток и САЩ.

Няколко неправителствени организации твърдят, че вътрешният трафик се увеличава. Български мъже, жени и деца са подложени на принудителен труд в Белгия, Кипър, Чехия, Германия, Гърция, Израел, Италия, Литва, Холандия, Норвегия, Испания, Швеция, Обединеното кралство и Замбия, предимно в селското стопанство, строителството, както и сектора на услугите.

Български деца и възрастни с увреждания са принудени на просия и дребни кражби на територията на България, а също и в Австрия, Гърция, Италия, Швеция и Обединеното кралство. Румънските момичета са секс робини в България.

Според доклада корупцията в правителството създава среда, позволяваща някои престъпления, като трафика на хора. Държавният департамент посочва, че правителството не отговаря напълно на минималните стандарти за борба с трафика на хора. Въпреки това България полага усилия в това направление, смятат авторите.

Въпреки че България е една от основните страни, източници на трафика на хора в ЕС, правителството все още не е основало специализирани служби за жертвите на трафика, посочва документът. Два държавни приюта за трафик на хора са били затворени.

Като цяло капацитетът на страната за помощ на жертви на трафик е минимален спрямо идентифицираните жертви. Не съществуват специализирани грижи за пострадали деца и възрастни. Властите са осъдили и обвинили малък брой трафиканти, а присъдите на по-голяма част от осъдените са отложени.

Държавният департамент препоръчва на България да засили усилията за разследване, наказателно преследване и осъждане на трафикантите, както и предвиждане на специализирана помощ и подслон за жертвите на трафик.

 

Използвана информация на БГНЕС и БНР