Гръбначните изкривявания при децата

July 30th, 20159:41 am @

0


Гръбначните изкривявания при децата

Гръбначните изкривявания при децата – причини и лечение

Годишните прегледи при ортопед са препоръчителни за тяхната профилактика

Нормалната стойка на тялото е с изправена глава, издаден леко напред гръден кош и изтеглени назад рамене, с прибран корем и изправени колене.

От най-ранна възраст у детето трябва да се изграждат навици за правилно телодържане при седене, ходене и стоеж.

Какви са „сигналните лампи“ за родителите, че трябва да заведат детето си на преглед при ортопед, какви са причините за появата на гръбначни изкривявания и начините за тяхното лечение. Д-р Ели Иванова, ортопед-травматолог дава насоки в инервю за БНР:  Причините за гръбначни изкривявания са различни: наследствени или вродени, мускулна слабост, деформация в структурата на гръбначния стълб, бързото израстване, неправилната стойка и др.

Наблюдението трябва да започне от ранна възраст на детето, когато гръбначният стълб е по-гъвкав и когато може да се приложи консервативно лечение с адекватен успех.

По отношение на лечението д-р Иванова уточни, че след установяване на гръбначното изкривяване е необходимо да се установи кривата, т.е. градусите на деформация с помощта на рентгенова снимка и едва след това се определя по-нататъшно лечение, което може да бъде консервативно или оперативно.

При по-малките кривини лечението е консервативно, изработват се индивидуални корсети, които целят да коригират гръбнака.

Когато това не се случи или градусите на изкривяване са високи, се мисли за оперативно лечение, което е доста сериозно, продължително и свързано с един дълъг период на възстановяване.

Профилактиката е от съществено значение. В този смисъл е препоръчително децата да се водят при ортопед поне веднъж годишно за комплексно преглеждане на стойка, походка, състояние на опорно двигателния апарат и състояние на стъпалата.

Много важен е спортът, който развива двигателната активност и укрепва мускулатурата.

Източник: БНР