Илинден

Илинден

Илинден


Светецът Илия – господар на стихиите


На 20 юли Българската православна църква почита днес паметта на Свети пророк Илия. Денят е наречен от народа Илинден.

На Илинден имен ден празнуват Илия, Илиян, Илияна, Илко. Бъдете живи и здрави!

Народната традиция повелява на днешния ден да не се работи, за да не се разсърди Свети Илия, който е почитан като господар на летните небесни стихии, гръмотевиците и градушките. Вярва се още, че морето взима жертви, а човек може да бъде ударен от гръм.

 

Свети Илия се тачи от всички християни като най-големия библейски пророк и заедно с Моисей - като един от двамата най-велики старозаветни мъже. Илия е живял по времето на израилския цар Ахав. Родил се е в град Тезвия. Името му означава "крепост Господня".

Житието на пророка представя как при смъртта му огнена колесница с огнени коне го отнесла с вихър на небето. Същия образ рисува и иконографията - Свети Илия е в позлатена небесна колесница, теглена от четири бели коня.

Според народните представи Свети Илия е господар на летните небесни стихии и градушката. Заради силата, която притежавал, нашият народ го нарича Илия Гърмодолец Той ходи по небето със златна колесница и преследва ламята, която "пасе" житата. Светкавиците са огнени стремена, които хвърля по ламята. Огънят, излизащ от ноздрите и изпод копитата на конете му, дава дъжд и роса.

На този ден се спазва строго забраната за работа. В чест на светеца се коли курбан от най-стария петел и се изпича погача. Организират се и общоселски сборове.

Илинден е празник на кожарите, кожухарите, самарджиите и керемидарите.

ilinden 1

Съществува поверие, че на този ден морето взима най-много жертви като курбан за Св. Илия. Според народните вярвания, ако на този ден гърми, орехите и лешниците ще бъдат кухи и изгнили, което пък се тълкува като знак за предстояща лоша година.

Народната традиция повелява на този ден да не се работи, за да не се разсърди Свети Илия, който е почитан като господар на летните небесни стихии, гръмотевиците и градушките. Важно е да се отбележи, че това поверие е чуждо на православната ни вяра и църква и е изцяло езическо. В православието Светиите се възприемат като горещи молитвени застъпници за народите и за отделните хора, като винаги предстоящи пред Светия Божи престол.

Чества се също годишнина от Илинденско-Преображенското въстание в България и Република Македония, където се отбелязва по стар стил на 2 август.

ilinden 2
Стенопис от Рилския манастир, изобразяващ Св. Пророк Илия в огнена колесница и пред пещерата.

снимки Wikipedia, pravoslavieto.com

 

0 Коментара

Напиши коментар

Откажи отговора

Коментарът се изпраща ...

Благодаря за Вашия коментар!

Коменатарът ще бъде прегледан и ще бъде добавен към публикацията след като получи одобрение.