Как правилно да работим с климатик

July 9th, 20151:48 pm @

0


Как правилно да работим с климатик

Как правилно да работим с климатик

Климатикът е уред, който използваме на работното място, в офиса, все по-често и у дома. Какво трябва да знаем за него за да го използваме по-ефективно, да плащаме по-малко сметки и как да не се разболеем, да не изстинем под него в летните жеги или по-добре да ни стопли в зимния студ.

  • Смяна на филтрите, поне на 6 месеца, това пази от алергии, пръскане със специални спрейове. Филтърът на климатика е една “прекрасна” среда за развитие на т. нар. термомицети. Именно климатиците обичат развитието на хламидии, микоплазми, легионели. Добре е климатикът да има антибактериален въздушен филтър.
  • Разликата между температурата навън и вътре в помещението не трябва да е повече от 8-10 градуса.  Така рискуваме да настинем. Нашият организъм е поставен под стрес, получава се преохлаждане, създава се условие да се активират бактериите, които нормално съществуват в нашата носна и устна кухина и се получават хрема, кихавица.
  • Не изключвайте климатика, настройте го на една температура, така той работи най-ефективно и пести енергия.
  • Ако се стоим точна пред студената струя на климатика, рискуваме да получим схващане, болка по мускулите, болки по ставите.
  • Известно е, че мозъкът ни става ленив когато е горещо, затова 22-24 градуса е температурата, в която организмът ни се чувства комфортно и може да извършва своите задължения.