История на чипса


Много е казано затова, че пържените картофи са вредни, но едва ли някой ще отрече, че е и много вкусен. Има различни рецепти за приготвяне на пържени картофи или на чипс, може да ги направим домашни, може да ги приготвим и с различни подправки и билки. Като се замисля не съм купувала пакетиран чипс от много години, защото не знам какво точно представлява, но домашен се случва понякога.

Чипс с билки


Оказва се, че чипсът си има ден на създаване и история. Според най-известната история картофеният чипс е създадена в Саратога Спрингс, Ню Йорк, на 24 август 1853 г. Ядосан от един редовен посетител, който многократно му връщал пържените картофи под предлог, че били твърде дебело нарязани и меки, готвачът на хотел Moon Lake Lodge, Джордж Кръм (индианец по произход), решил да се пошегува и нарязал картофите колкото е възможно по-тънко, изпържил ги, докато станали хрупкави, и ги посолил допълнително. Противно на очакванията на готвача посетителят харесал новия вид пържени картофи и те скоро станали редовен елемент от менюто на ресторанта под името "Саратога чипс".


Друго обяснение за произхода на картофения чипс са подобни рецепти, включени в американски готварски книги от 1845 г. и даже от 1824 г.

През 1860 г. Кръм открива собствен ресторант (който просъществувал до 1890 г.), в който на всяка масичка имало купичка с чипс. Ресторантът бързо станал модно място сред богатите американци, посетители на курорта. Кръм не продавал чипса извън ресторанта, но скоро, поради простата рецепта, всички ресторанти започнали да го предлагат.

През 1895 г. Уилям Тъпендън започва производство на чипс, отначало в кухнята си, а след това построява и фабрика. По-късно Лаура Скадер предлага за опаковка да се използва восъчна хартия. Така се появява концепцията за "пакетче чипс". През 1932 г. Херман Лей регистрира в Нашвил, щата Тенеси, марката Lay's, която става първият национален бранд чипс, доживял и до наши дни.