Да пишем бързо

August 19th, 20152:00 pm @

0


Да пишем бързо

Да пишем на ръка или на клавиатура?

Въпрос към всеки от вас? Откога не сте писали на лист хартия, с химикал в ръка, ръкописно? Освен някоя кратка бележка. Нямате ли чувството, че сте забравили затова как се пише на ръка и как все повече информацията която обменяме става въведена чрез клавиатурата на компютъра или на мобилния телефон?

На фона на тази обща тенденция дойде новината че училищата във Финландия премахват часовете, в които децата се учат на ръкопис, за сметка на повече часове, посветени на “умения с клавиатурата” (информацията е публикувана в световни медии като “Гардиън”.) Властите са приели, че писането на съобщения и туитването са се превърнали в основен начин на общуване в днешно време.

Децата вече ще се упражняват само в изписването на печатните букви, за сметка на ръкописните. От финландския национален борд на образованието обясняват, че решението е повлияно също от промяната на буквите през 1986-а, тъй като изписани в курсив някои букви изглеждат много подобни една на друга и обратно – когато са изписани печатно, са по-лесни за четене. Така от следващата година, учениците ще изучават само печатния вариант на буквите и ще прекарват повече време в изучаване на клавиатурата. Във Финландия са убедени, че това е много важно за пазара на труда. И че ще отпадне завинаги старият като света проблем – да не можеш да си прочетеш рецептата, написана на ръка от доктора.

Идеята се възприема добре, няма оплаквания, с изключение на няколко възрастни хора, уточнява в публикацията “Гардиън”, но веднага припомня, че учени са доказали важността на ръкописа за подобряване на мозъчната активност, моторните умения, самоконтрола и дори дислексия (на гръцки: dys – трудна и lexis – дума – неспособност за четене и разбиране на прочетеното).

По тази причина във Франция през 2000 година властите са възстановили часовете по писане на ръка, след кратко прекъсване.

Много щати в САЩ също са премахнали часовете по изучаване на ръкописни букви и краснопис от учебните програми, а според едно скорошно проучване една трета от британците не са писали на ръка нищо повече от бележка през последните шест месеца.

Дали има такава тенденция у нас, дали наистина печатните букви могат да изместят ръкописа, какви са нашите традиции и в какво е чара на собствения почерк

Какво мислите вие? Трябва ли да умеем да пишем четливо и красиво на ръка или това е умение, което ще остане в историята? Заслужава ли се да учим децата да пишат или по-бързо да въвеждат на клавиатурата ще бъде по-важно?

Аз самата вярвам в нещо, което се нарича „памет на ръката“ – че написаното на ръка се запомня по-добре и по-леко. Навик, който ми е помагал в студентските години. Воденето на записки, след това писането на конспекти… може би защото съм учила физика и това е свързано с много формули и решаване на задачи и си спомням, че си имах изработен шрифт и знаци за по-бързо запомняне, нещо, което трудно може да се направи с клавиатура и днес, независимо, че ползвам програми за математически формули.

Дали писането на клавиатура е опасно за нашето мислене?

Има изследване според, което студентите, които си водят записки на лаптоп, запомнят по-малко от лекцията, отколкото тези, които пишат на ръка. Студентите, които пишат на ръка, са по-селективни във воденето на записки; тези с клавиатура трескаво са се опитват да запишат всяка дума, която е изрекъл преподавателят.

Публикация в New York Times, твърди, че писането на ръка превъзхожда писането на клавиатура – особено при децата. Изданието се позова на няколко скорошни експеримента, включително такъв, според който мозъчната активност при децата е по-висока, ако те пишат на ръка.

Друг експеримент установява, че децата в основното училище, които пишат на ръка домашните си, създават по-дълги текстове и имат повече идеи от тези, които работят на компютър. “Децата не само се учат да четат по-бързо, когато първо се научат да пишат на ръка, но и остават по-способни да генерират идеи и да запомнят информация”, заявяваше вестникът.

bebe keyboard lycho

Да пишем бързо

Нещата обаче не са толкова прости и еднозначни. Ако разгледате по-подробно научните становища за писането, оказва се, че клавиатурите не са толкова опасни за мозъка – много зависи за какви задачи ги използвате. Когато водите бележки и записки, безспорно писането на ръка е по-добро. То е подходящо за усвояването на нова информация. Но когато се опитвате да създавате нещо – да изграждате и изразявате вашите собствени мисли… тогава на преден план излиза именно писането на компютър. Бързото писане на клавиатура

Когато записвате нещо, защото си водите бележки, или защото се опитвате да записвате оригиналните си мисли, имате работа с нещо, което учените определят като “умения за транскрипция” – колко бързо и гъвкаво можете да изложите нещата, които се намират в съзнанието ви. Една от причините, поради които задължително се преподава писане на ръка на малките деца, е, че така се избягва пречка между оформянето на идеи и записването им.

Ако ви затруднява самият акт на оформяне на букви и думи, имате по-малко свободен мозъчен ресурс (работна памет, контрол над текста), с който да работите на по-високо ниво – да обмисляте потока на аргументите си, тезите, които искате да изложите, алтернативното изразяване и т.н.

Десетилетия изследвания на грамотността показват категорично, че децата, които пишат по-умело и по-бързо, се справят по-добре с тестове, изпити и есета. Затова и преподаването на краснопис остава изключително важно. “Ако не може да действате достатъчно бързо, идеята ви може да ви се изплъзне и никога да не се завърне”, казва Стив Греъм от университета в Аризона, експерт по въпросите на писмената грамотност.

Въпреки опасенията, че компютрите и клавиатурите превземат образованието на децата, всъщност нещата не стоят точно по този начин. Моливът и хартията все още са най-разпространеният начин, по който учениците пишат в клас, казва Греъм. Хартията е жива, а мишката и тъчпадът далеч не са я изяли. И така трябва да бъде: при децата обучението е дълбоко физическо. Азбуката и думите се възприемат и усвояват от тях донякъде точно защото са свързани с физически движения на ръката.

Проблемът е, че макар училищата да се стараят да научат децата да пишат бързо на ръка, те не правят същото при писането на компютър

Много малко училища всъщност учат децата на десетопръстна система. Сега се замислете за вас и си задайте въпроса колко бързо пишете с помощта на клавиатура, вкл. тази на мобилния телефон и колко бързо на ръка? И успявате ли да запишете мислите си? Или става бавно и губите време и мисълта ви е вече някъде напред, докато се опитвате да запишете това, което искате.

Ето защо е важна скоростта с която пишете.  Експерименти с деца показват, че ако те започнат да пишат по-бързо на клавиатура, оценките им в училище като цяло се подобряват – често доста осезаемо.

Според изследване трябва да се пише със скорост около 20-24 думи в минута. Затова научете се да пишете на десетопръстна система, научете и децата си да пишат бързо. Когато пишете на клавиатура бързо може да успявате да записвате мислите си и  имате възможността да коригирате, да пренаписвате, докато стигнете желаната форма… има и повече възможности да споделяте, да достигне до повече хора… Това е полезно, приятно и забавно, но до голяма степен неприложимо, ако не можете да пишете бързо на компютър.

Защитниците на писането на ръка обичат да внасят романтика във физическото усещане от молива и хартията – и донякъде са прави – писането на ръка задейства аспекти на психиката, които са различни от тези при писане на клавиатура. При водене на бележки по време на лекция, бързото писане на компютър, точно както казват учените, ви създава лоши навици. То ви превръща в нещо като стенографи, отчаяно улавящи дословно постъпващите думи, вместо да обмисляте и обобщавате смисъла им.

Реалността е че когнитивните стилове на писането на ръка и писането на клавиатура са важни в еднаква степен

В един идеален свят би трябвало да бъдем умели и в двете, за да превключваме лесно от едното към другото – което всъщност е и начинът, по който работят и мислят повечето интелектуалци и хора, изкарващи прехраната си с умствен труд.

Вярно е също, както казва Стив Греъм, че образователните войни на тема писането на ръка срещу писането на клавиатура са преувеличени. Стига децата – и възрастните – да могат да формулират достатъчно бързо в писмен вид идеите си, те ще се справят достатъчно добре. В наши дни вече се питам по-скоро как ще повлияят на възприятията ни следващите мащабни промени в технологиите за създаване на текст: възходът на диктуването и подпомаганото от изкуствен интелект автоматично допълване на цели изречения.

Използвана публикация на БНР и Ефектът на клавиатурата на webcafe.bg