Да преборим грипа

August 26th, 201510:01 am @

0


Да преборим грипа

През лятото може да се разболеем от летен грип или това са случаите на ентеровируси. Характерните грипни симптоми – температура, гърлобол, се съчетават с признаци на ентероинфекциите. Лечението е по-скоро симптоматично. Антибиотиците не действат срещу летните вируси.

Най-типичната картина на ентеровирусите, наречена “летен грип”, се среща у деца и възрастни и се състои в разстройство, повишена температура, гърлобол, тоест има прояви на грип. Понякога протича тежко, друг път – по-леко, но заболяването е крайно заразно и всички контактни лица се заразяват. Друга картина, която могат да причинят, са обриви, могат да се получат и мехурчета по дланите и в устата. Тази картина беше описана като “гръцки вирус”. Касае се за един обичаен ентеровирус.

Трябва да се спазва висока лична хигиена, храната да се съхранява на закрито, а водата да се пие само от доказано чисти източници – са препоръките на председателят на Балканското микробиологично дружество акад. Ангел Гълъбов:

Какво да очакваме през зимата на 2015 г.?

Три грипа ще ни връхлитат тази зима. Освен познатия от последните години “Калифорния”, се очакват и два сравнително нови щама – “Швейцария” и “Пукет”.

Това стана ясно от препоръките на Световната здравна организация за състава на грипните ваксини, които бяха оповестени и от Националния център по заразни и паразитни болести у нас.

Има едно най-добро профилактично средство срещу грипа и това е засилването на имунната система.

Като симптоми те протичат еднакво – с висока температура, обща отпадналост, главоболие и болки в слепоочията, мускулите и ставите.

Вече две поредни години в страната ни пръв влиза грипният вирус Б – “Масачузетс”. През идния зимен сезон той обаче не попада в сметките на експертите.

Да преборим грипа