Угаждате ли прекалено на другите

Угаждате ли прекалено на другите
Да бъдеш приеман и харесван от околните не е лошо, но не трябва да бъде поставяно в самоцел. Отраснали сме в общество където е важно какво ще кажат другите за теб. Но не трябва да превръщаме в самоцел да получаваме хорското одобрение. Не трябва да трябва да угаждаме прекалено много на другите. Не е лошо. Може да е признак, че искате семейството или шефовете ви да са доволни. Въпреки това, в някои случаи желанието да изпълнявате чуждите желания става проблемно.

Това са 5 признака, че старанието ви надхвърля границите на здравословното:

5 признака, че угаждате прекалено много на другите



  1. Не умеете да казвате„не”.


Това, че казвате „да” на всички молби на хората, означава, че казвате „не” на нещо друго. Ако приемете да участвате доброволно в комисия, може да не ви остане време за семейството, а поканата за вечеря от съседа може да ви попречи да отидете на фитнес. Казаното „да” носи последствия.

Съвет: По-добре кажете: „Ще трябва да си помисля.” Тогава наистина помислете какво точно искате да правите, преди да дадете обещание.

  1. Трудно вземате решения


Ако сте свикнали да отговаряте това, което хората искат да чуят, най-вероятно ще ви е трудно да вземате решения. Когато позволявате чуждото мнение да заглушава вашето, и най-малките решения, като избор на нов чифт обувки или какво да ядете на обед, могат да ви затруднят.

Съвет: Обръщайте внимание на това какво ви харесва и какво не. Опознайте дейностите, които ви карат да се чувствате живи и онези, които изпиват енергията ви. Постепенно ще изградите собствено мнение.

  1. Не търсите помощ


Често хората, които са склонни винаги да помагат на другите, търсят най-рядко помощ за себе си. Ако и при вас е така, дори когато става въпрос за дребни услуги, изпускате много възможности в живота.

Съвет: Помолете за някоя малка услуга всеки ден, например приятел да прегледа имейла ви за грешки или колега да ви запази място на някое събрание. Колкото повече го правите, толкова ще ви е по-лесно да търсите помощ.

  1. Не живеете спрямо ценностите си


Ако влагате цялата си енергия да правите това, което другите искат, е невъзможно да живеете спрямо собствените си ценности. Ако цените времето с децата си, но не може да откажете на приятел, който постоянно иска услуги, ще ви е трудно да вършите нещата, които са важни за вас. Денят е кратък, затова инвестирайте време във важните неща.

Съвет: Наблюдавайте как прекарвате времето си всеки ден. Поставете си цели, които да ви помогнат да живеете в синхрон с ценностите си.

  1. Не поставяте граници


Липсата на граници може да обърка живота ви, независимо дали става дума, че не може да откажете на приятел, който вечно иска пари или да се опълчите на свекървата / тъщата си, когато се бърка в брака ви. Когато позволите на другите да навлязат в личното ви време и пространство, е много вероятно да ги намразите.

Съвет: Не позволявайте на хората да се възползват от вас. Върнете си силата и приемете, че, отстояването на личното ви пространство може и да ядоса някои хора. С времето ще разберете, че така е по-добре - и за вас, и за тях.

Източник: Businessinsider.com

0 Коментара

Напиши коментар

Откажи отговора

Коментарът се изпраща ...

Благодаря за Вашия коментар!

Коменатарът ще бъде прегледан и ще бъде добавен към публикацията след като получи одобрение.