Кампания „Висящ сладолед“

Кампания „Висящ сладолед“

Кампания „Висящ сладолед“ в Италия


Il «gelato sospeso», un regalo per un bimbo sconosciuto


Спомняте ли си кампанията „Висящо кафе“ преди време у нас, през 2013 г., която след това се превърна в кампания „Висящ хляб“, но както се появи, така и бързо замря.

Идеята идва от Италия, където се нарича Caffe sospeso. Новината е, че през целия август търговците на сладолед в Италия ще предлагат висящ сладолед или на италиански gelato sospeso.

Това е продължение на неаполитанската традиция на "висящото кафе", което човек плаща предварително в полза на някой нуждаещ се.

Идеята е на асоциацията "Салвамамме", която от години подпомага семейства в неравностойно положение, за да "ангажира Италия в нещо позитивно, да даде знак за доверие и обич между семействата", обясни президентът й Мария Грация Пасери.

gelato sospeso 1

Резултатът надминал нейните очаквания - стотици сладкарници и барове от цяла Италия са се присъединили към инициативата. Принципът е прост - даден клиент си купува един сладолед, но плаща два, като вторият остава "висящ", за да може някой нуждаещ се да се възползва от него.

Този стар неаполитански обичай се крепи на доверието между дарителя, който няма да знае кой ще се възползва от жеста му, и търговеца, който е свободен да реши на кого да предложи сладоледа - дете в неравностойно положение, самотен възрастен, и т.н.

"Аз съм майка и зная как бих се чувствала, ако не мога да купя един сладолед на сина си. Няма нужда да си богат, за да помагаш, един сладолед не струва много", обясни актрисата и манекенка Юма Диаките, лице на кампанията.

"Един малък жест, после още един малък жест, после още един - така се постигат големите неща", добавя тя, заобиколена от клиенти и деца в сладкарница в Рим, където вчера  акцията започна.

gelato sospeso 2

Източник: http://www.lacucinaitaliana.it/news/alimentazione-bambini-famiglia/il-gelato-sospeso-un-regalo-per-un-bimbo-sconosciuto/ и БТА

0 Коментара

Напиши коментар

Откажи отговора

Коментарът се изпраща ...

Благодаря за Вашия коментар!

Коменатарът ще бъде прегледан и ще бъде добавен към публикацията след като получи одобрение.