Свети Иван Рилски

August 18th, 201510:51 am @

1


Свети Иван Рилски

Свети Иван Рилски – покровител на българите

Свети преподобни Иван Рилски е български духовник, най-великият български светец и отшелник, небесен закрилник и покровител на българския народ, патрон и основател на най-големия ставропигиален манастир в България – Рилския, патрон на българските будители, още приживе наричан земен ангел и небесен жител.

Рилският манастир е един от символите на България

rilski manastir 6

В сърцето на Рилската обител, скътана в диплите на най-високата българска планина, чието име носи, почиват мощите на закрилника на българския народ Св. Иван Рилски. Наричат го чудотворец, защото с името му са свързани множество свидетелства за божествени изцеления и сбъднати съкровени молитви.

Светецът, роден около 876 година, е живял по времето на княз Борис І, цар Симеон Велики и цар Петър. Още приживе се прочул по българските земи като благочестив застъпник пред Бога на всички нуждаещи се. Едничката му цел била да посвети живота си в служба на Господ и затова, след като приел монашество, се оттеглил в недостъпната и безлюдна Рила планина. Това обаче не попречило на хората да търсят непрекъснато неговата подкрепа и закрила. На всекиго вдъхвал надежда и помагал с мъдри съвети. Призовавал всички към чистота и добросърдечие в общуването. Отричал злобата и завистта, а алчността и стремежа към богатство посочвал като най-големи пороци, които отклоняват хората от доброто.

Когато самият цар Петър отишъл при него с плодове и злато, отшелникът не го допуснал до себе си, а само му се поклонил отдалеч. Приел с благодарност плодовете, но върнал обратно златото. После написал писмо на царя, в което отклонил поканата за среща и изложил съветите си към него. Сред тях е и прочутото послание към всички, които се стремят да управляват страната ни: “Онзи, който иска да бъде пръв сред вас, нека бъде слуга на всички”. За жалост, тази заръка и до ден днешен нерядко се отминава от някои първи мъже на България.

Докато мъдрият старец живеел в усамотение в дебрите на Рила, към него започнали да се присъединяват ученици. Така възникнала обител, която днес е най-величественият български манастир, паметник на ЮНЕСКО, съхранил и през векове на чуждо владичество вярата и духа на България. Неин пръв игумен бил Иван Рилски. Непосредствено преди смъртта си той се отдал на пълно уединение и съставил писмен завет към своите последователи.

Издъхнал на 18 август 946 г. Погребали го в пещерата на неговото отшелничество, но след време той се явил на братята монаси и им заръчал да пренесат мощите му в Средец (сега София). Когато отворили гроба, учениците му видели нетленно тяло, изпълнено с благоухание. Пренесли мощите на 19 октомври и от този ден всяка година църквата ни тържествено отбелязва паметта му. С разрешение на султан Мурад II през 1469 г. монаси върнали мощите в обновения Рилски манастир, където и до днес са предмет на преклонение. Като едно от значимите събития в нашата духовна история, Църквата е всяка година празнува връщането на мощите на св. Иван Рилски на 1 юли.
Да отдадат почитта си към Иван Рилски идват и много чужденци. Според мълвата, край Рилската обител има специално място, където светият старец се оттеглял за молитви. Смята се, че в наши дни именно там той чува молитвите на вярващите.

ivan rilski peshtera

Пещерата на Свети Иван Рилски край Рилския манастир

Това място се намира над манастира, сред вековна дъбова гора, където е и самата пещера, в която живеел светецът. Именно там поклонниците оставят и листчетата си със съкровени молби към него. И той не спира да помага на всички, потърсили закрилата и подкрепата му.

На 1 юли църквата отбелязва връщането на мощите на св. Иван Рилски от Търново в Рилската обител. През 1195 г. цар Иван Асен I тържествено ги пренася в столицата Търново. През 1469 г., след като получават разрешение от султана, монасите от Рилската обител донасят мощите на светеца от Велико Търново в основания от него Рилски манастир. И днес всеки вярващ може да целуне ръката на св. Иван Рилски, чиито нетленни мощи се намират в специална ракла пред иконостаса в главната църква на манастира. Организират се и походи на вярващи от В Търново до Рилския манастир (това е поклоннически туризъм, нешо, което запона да се случва в последните гоисни. Подобно е на прехода на пилигримите в Испания -Ел Камино де Сантяго)

На 18 август почитаме Св. Иван Рилски

Българската православна църква почита Успението на Свети Йоан Рилски, обявен за небесен покровител на българския народ. В Рилския манастир се отслужва литургия в памет на светеца, основал църковната обител. Денят е и професионален празник на миньора.

снимка:  Стенопис на свети Иван Рилски в Рилския манастир,  wikipedia.org. Източник bnr.bg