Какво влияе на настроението ни

August 16th, 201512:57 pm @

0


Какво влияе на настроението ни

10 неща, които влияят на настроението ви

  1. Времето, прекарано с негативни хора

Проблемът: Наясно сте, че ако прекарате повече време с болен човек, може да се заразите. А знаете ли, че и емоциите са заразни? Нещо повече, негативните емоции са по-заразни от позитивните. Следователно, времето, прекарано с негативни хора ще повлияе на настроението ви.

Решението: Най-добрият вариант е да избягвате негативните хора като цяло, но това невинаги е възможно. Опитайте да изпълните атмосферата с позитивизъм. Това преднамерено действие ще ви държи на дистанция от негативизма.

Изкуството на умния позитивизъм

2. Лошите новини

Проблемът: Всеки път, когато слушате радио, включите телевизора или отворите списание, срещате някакви лоши новини. Изчезнали самолети, масови убийства, ужасяващи инциденти и всякакви други отчайващи истории се появяват в новините. Въпреки, че е добре да знаете какво се случва по света, многото негативни новини могат да ви докарат до прага на депресия.

Решението: Пробвайте „информационна диета“. Ограничете се да получавате само новини с директно отношение към вашия живот. Брокер сте? Тогава новините за финансовата борса ще са важни за вас. Или пък сте юрист – значи, трябва да сте наясно с важни казуси и новоприетите закони. Ползвайте само информация, която се отнася директно към вас.

 Новините потискат мисленето, правят ни пасивни, убиват творчеството…

  1. Следенето в социалните мрежи

Проблемът: Скорошно проучване на университета в Гьотеборг, Швеция, открива, че колкото повече време хората прекарват в социалните мрежи, толкова по-вероятно е да са нещастни и недоволни от живота си.

Решението: Един от начините да се оправите с проблема е т.нар. „селективно представяне в социалните мрежи“. Изберете някои от най-вълнуващите неща, които ви се случват и ги споделете в социалните мрежи. Едно проучване разкрива, че това повишава самочувствието на участниците.

 Как влияе интернет на психиката и поведението?

  1. Ако не сте организирани

Проблемът: Може би бюрото в офиса ви  е заринато с документи, а масичката за кафе вкъщи е затрупана от неплатени сметки, DVD филми и други предмети с неясен произход. Може би не осъзнавате, но разхвърляните неща натоварват подсъзнанието и влияят негативно на настроението.

Психологът Шери Бърг Картър казва: „Нашият мозък регистрира разхвърляното като недовършена работа и постоянно ни напомня, че не сме завършили задачите си. Изведнъж, някъде отвътре се появява лошото настроение.“

Решението: Картър съветва: „Обозначете места за предмети и вещи, които ползвате често. Уверете се, че тези места са „затворени“, например чекмеджета и шкафчета.“

За да намалите стреса и повишите настроението, дръжте разхвърляните вещи в обозначените места.

  1. Твърде много екранно време преди лягане

Проблемът: Цяло войнство малки екрани се борят за вниманието ни – таблет, четец, нотбук, мобилен телефон, телевизор и т.н. Проучване показва, че силната светлина от екраните може да потисне производството на мелатонин в тялото, хормон, който регулира настроението и се произвежда само по тъмно.

Решението: Задайте си правило да изключвате екраните поне 15 минути преди лягане. Може да почетете книга или списание или да поговорите със съпруга/съпругата си. Мозъкът ви има нужда да си почине от малките екрани, които владеят живота ви.

  1. Късно лягане

Проблемът: Понеже живеем в забързан свят, лесно е да се увлечем и да работим до късна доба. Проучване, публикувано в „Психиатрия и клинична невронаука”, показва, че хората, които стоят будни до късно, са три пъти по-предразположени към депресия, отколкото онези, които лягат навреме.

Решението: Създайте си навик да лягате преди полунощ. Допълнителния сън ще ви осигури енергия през деня.

  1. Вредна храна

Проблемът: Хранителните навици на средностатистическия човек все повече се влошават. Многото нездравословни и пържени храни влияят негативно на мозъка. Майонезата, картофеният чипс, слънчогледови семена и всичко, сготвено в голямо количество растително масло, имат високи нива на вредни мастни киселини, които влияят на настроението ви. Според едно проучване, хранителен режим, богат на тях, води  до „значителни нарушения в мозъчната функция”.

Решението: Увеличете приема на омега-3 мастни киселини. Така ще подобрите настроението.

  1. Твърде много изкушения

Проблемът: Карате към работа и някой ви засича на пътя. Запазвате самообладание. Стигате в офиса, а там ви застига колега и започва да ви говори, без да се усеща, че е досаден. Вместо да го прекъснете, го изслушвате безропотно.

Тогава идва време за обяд и друг колега раздава току-що опечени сладки от близката пекарна. Не бива да си вземате, защото внимавате какво ядете. Но, докато се усетите, пръстите ви вече са изцапани с шоколад, а след това се укорявате, че сте се поддали.

Решението: Изследователят доктор Рой Баумайстер препоръчва да възвърнете волята си като правите неща, които обичате. Той прави експеримент и установява, че хората, които са правили нещо приятно, например да гледат забавен филм, след това имат по-голям контрол над волята си, отколкото преди това. Така че, когато се почувствате изкушени, правете нещо, което ви кара да се усмихнете. И не се укорявайте за сладките.

  1. Сравнявате се с обработените снимки в списанията

Проблемът: За тези, които не знаят, psd е файл във Photoshop. За съжаление, съвременните медии са пълни с обработени снимки, които трябва да показват съвършенство. Мъжете изглеждат като потомци на Херкулес. Обработват снимките им, за да имат перфектна челюст, коса и стегнат корем. Жените са като манекенки от модния подиум, с тънка талия, дълги крака и перфектен бюст. Проблемът е, че се влияете от тези снимки, с които ви бомбардират. Още по-лошо, те влошават настроението ви.

Решението: Учените Кейти Уилкокс и Джеймс Леърд от университета Кларк откриват, че ако намерите нещо в снимките, с което да се идентифицирате, може да подобрите самочувствието си.

Може да си направите прическа като мъжа от списанието. Или пък да се гримирате като момичето от корицата. Това е достатъчно да вдигне самочувствието ви.

10. Скоро не сте постигали никакви цели

Проблемът: Скоро не сте си поставяли значима цел? Ако не контролирате посоката на живота си, не се чудете защо се чувствате малко унили.

Решението: Върнете си навика да си поставяте цели. Няма нищо по-вълнуващо от това да постигнете прогрес в някоя значима цел.

 

Източник: Lifehack.org, на Бг Manager.bg