Паник атака

August 30th, 20159:20 am @

0


Паник атака

Паник атаката е сигнал на психиката през тялото

Паническите атаки спадат към „модерните болести“ на нашето време, за които се говори отскоро. Все повече са хората които страдат от този проблем, който представлява остър пристъп на интензивен страх, съпътстван от някой от следните симптоми: сърцебиене, прескачане на сърцето, световъртеж, изпотяване, изтръпване, задушаване, гадене, треперене и др.

Паническото разстройство често е причинено от неспособността да се справяме със стреса, на който ежедневно сме подложени.
Симптомите на паник атаките продължават до десетина минути,в редки случай повече, но самият пик на преживяването трае около минута. Хората страдащи от този проблем не са болни от друго, освен от своя страх.

Много българи страдат от паник атаки

В България голяма част от хората проявяват различни симптоми на паник атаки – внезапен страх, тревожност, усещане, че нещо лошо ще се случи, болки в гърдите, затруднено дишане, буци в гърлото, замаяност и желание за бягство.

Това са и най-честите оплаквания, които чувам напоследък, казва в интервю за БТА психологът Клементина Стратиева. Тя дава възможност на хората да споделят проблемите си и да бъдат консултирани по телефона.

“В ситуация на паническа атака клиентът се нуждае от мигновена помощ от своя терапевт или психолог, който знае точно какво да каже в този момент, за да успокои човека и да го извади от състоянието, в което е попаднал”, обяснява експертът.

Стратиева разказа, че тийнейджърите често й се обаждат заради проблеми в училище или семейството, загуба на мотивация, подигравки на съученици или несподелена любов. По думите й те предпочитат донякъде анонимността, като по този начин по-лесно изразяват себе си и своите тревоги и проблеми. Връстниците им биха ги подигравали, ако научат, че посещават психолог, а по телефона никой не може да знае, че са потърсили и получили професионален съвет.

В България все още има хора, у които има известни притеснения да потърсят психолог или психотерапевт, казва Стратиева. Тя обаче вярва, че с времето нещата ще се променят и все повече хора ще потърсят експертна помощ.