Пазете се от мълнии

Пазете се от мълнии
Допълнение на 18 юни 2019 г.
Колко дъжд е валял над София вчерта на 17 юни, но новината бе за трагичен инцидент, при който мълния уби мъж в столичния квартал „Люлин” докато разхожда кучето си.
Въпросът е пазят ли ни гръмоотводите върху сградите?
„Няма как да разчитаме на това съседните сгради да ни защитят при гръмотевична буря. Трябва да сме на закрито. Нито една от сградите в района на инцидента няма действаща мълниезащита. Най-вероятно, когато е бил построен блокът е имало такава. През годините обаче се правят ремонти и част от тези мълниезащитни системи са унищожени”, заяви експертът по мълниезащита Радослав Калчев пред Нова телевизия.
Той допълни, че по време на гръмотевична дейност е важно човек да стои далеч от дървета и стълбове.
„Не трябва да отваряме чадър. Краката трябва да са прибрани, защото мълнията се разпространява по земната повърхност. Трябва максимално бързо да се скрием някъде”

Пазете се от мълнии


Прогнозата за времето е хубаво да се следи всеки ден, за да бъдем подготвени. През лятото трябва да се следи за градушки и гръмотевични бури. Особено когато планираме да бъдем сред природата или в планината. От новините научаваме за хора, които са пострадали от мълния, някои се разминават с наранявания, други завършват трагично.

Когато бях малка се страхувах от гръмотевичните бури. Тогава дядо ми ме научи да броя до десет от момента в който съм видяла светкавицата и до който чуя гръмотевицата. Ако успея до преброя до десет – страшно няма, ще падне на далеч мълнията. Ако не успея да преброя до десет тогава си е страшно. Виждала съм ударени от мълния дървета, най-често край реката, на поляна, самотно дърво изгорено. И от детските спомени към наученото по физика в унивесритета.

Какво представлява мълнията?


Мълнията е пренос на електричен заряд между два облака или между облак и земята. В природата мълнии се получават в мощните купесто-дъждовни облаци. Облакът може да се разпознае по цвета - тъмен, почти черен на цвят. Ако видите такъв, значи ще има гръмотевици. Една мълния може да се усети до 20 километра от мястото, където е паднала. Ако човек е в автомобил или в самолет, няма опасност за него. На открито обаче мълниите винаги са опасни. В полето самото движение на човека може да привлече мълния.

Когато има мълния първо виждаме светкавицата, а след това чуваме гръмотевицата. Това е обяснението на съвета на дядо. Свелината и звукът се разпространяват с различна скорост. Гръмотевицата се разпространява във въздуха със скоростта на звука (около 330 метра в секунда), можете да прецените, дали падащите мълнии са на относително опасно разстояние от вас. Обикновено мълниите са дълги до 2.5 км. Това означава, че трябва да сте на по-голямо от това разстояние –3 – 3,5 км. Когато светкавицата блесне, започнете да отброявате секундите, докато чуете гръм. Приблизително 3 секунди са нужни той да измине 1 км, така че ако чуете гръм преди да преброите до 10, то мълниите падат опасно близо до вас. Ако пък преброите повече от десет, това не означава, че със сигурност сте извън опасност.Понякога мълнията може да измине хоризонтално десетки километри (15-20 км) и да удари точка, над която дори има ясно слънчево небе.

Как да се предпазим от мълнии


В големия град се чувстваме защитени. Домовете ни би трябвало да имат гръмоотвод и защита от токов удар. Затова това са правила когато сме на открито или в планината основно. Добре е, ако изключите електроуредите когато има гръмотвеична буря.

-      Ако сте на открито не използвайте мобилен телефон (изключете телефона, таблет, нотбук, ако носите във вас) и отстранете металните предмети от тялото си.

-      В колата е по-сигурна защитата. Автомобилът на практика представлява т.нар. Фарадеева клетка или кафез - конструкция, в която мълниите не могат да поразяват.  Според дефиницията Фарадеевият кафез е затворена заземена метална клетка, която блокира външни статични и нестатични електрически полета. Наречен е на английския учен Майкъл Фарадей, който открива свойствата на този вид устройство през 1836 година.
Въпреки че колата е сред най-сигурните убежища при гръмотевична буря, това не означава, че удареният от мълния автомобил ще остане невредим.
Мълнията може да повреди електронни системи на автомобила, което от своя страна може да предизвика катастрофа. Гумите също могат да пострадат. Затова експерти препоръчват на водачите по време на гръмотевична буря да спрат или поне да намалят скоростта до минимум, както и да приберат антената като най-високата точка на колата. Това е и обяснението защо в самолета е безопасно от мълния.

  • Особено опасни са високите места– планински върхове, хълмове, покриви на високи сгради и т.н. Опасно е, когато се явявате най-високият предмет в околността.

  • Избягвайте самотно растящи високи и полу-сухи дървета.

  • Избягвайте близост до вода и речни брегове. Мълнията особено „обича“ мокрите чакълести брегове на езерата и реките

  • Ако сте в езеро, река, или дори басейн – бързо се насочете към брега, или излезте от водата и се отдалечете.

  • Потърсете ниски места– ровове, ями и др. Ако сте по билото на планината – възможно най-бързо слезте в ниското и горският пояс. Гъстата гора от високи дървета може да се приеме за безопасна, но не заставайте точно под определено дърво, а на достатъчно разстояние между няколко.

  • Ако сте на открито – не бягайте! Мълнията може да последва образуваното от вас въздушно течение.

  • Изолирайте се от повърхността на земята - ако имате под ръка някакъв сух материал, то той може да ви изолира от земята, като застанете върху него. Сухите обувки с гумена подметка могат да помогнат, но не са гаранция. Ако имате дълго и дебело въже, можете да го навиете в кръг и да седнете върху него. Не сядайте върху мокра повърхност. Наведете главата надолу, приберете коленете към гърдите и повдигнете стъпалата във въздуха. Не се подпирайте с ръце на земята, за да не ги превърнете в проводник. Ако все пак нямате суха изолация – легнете плътно на земята.

  • Снижете се максимално - наближаващият удар на мълнията може да се усети по изтръпването на кожата, и по усещането, че косата ви се изправя (стига да е суха, разбира се). В такъв случай паднете бързо на земята, като най-напред го направите на колене и длани. Светкавицата минава по най-краткият път към земята, така че ако ви удари в този момент, вероятността да спре сърдечната дейност или дишането, се намалява. След това легнете плътно на земята.

  • Не дръжте метални предмети. Мобилните телефони, широките ланци, чадърите, риболовните пръчки и т.н. са често удряни от мълния. Вие си решавате дали, и как да се освободите от тях, но е добре да са на повече от 20-30 метра от вас. Различните инструменти обаче, като например брадвичка, мотика и т.н., които са с дървени и сухи дръжки, са практически изолирани, макар че могат да заискрят по ръбовете си.

  • Стойте далеч от големи метални конструкции и огради. Дори мълнията да не удари вас, то ударната вълна от бързо разширяващият се въздух може да нарани дробовете ви.

  • Отдалечете се от електропроводите с високо напрежение.

  • Стойте далеч от едри домашни животни – коне, крави, волове и т.н.Вероятността да ги удари мълния е по-голяма, отколкото при хората, поради възникващото по-голямо напрежение между предните и задните крака.

  • Намерете подслон - вкъщи е най-сигурно, особено ако сградата е осигурена с гръмоотвод. Дори и да няма, това пак се смята за едно от най-сигурните места.

  • Просто изключете от мрежата всички електроуреди и стойте далеч от прозорците и водопроводите.

  • В никакъв случай не се къпете, и не си мийте ръцете по време на гръмотевична буря

  • Ако сте сред природата – има ли възможност, влезте в някоя пещера, но на повече от 3 метра навътре от входа, и на поне метър от стените. Не стойте на входа й, както и под скални навеси, защото често се случва мълнията да удари именно такова място. Малките пукнатини в скалите често са отводнителни канали, и може да станат проводник на мълнията.

  • Ако сте голяма група хора, не е добре да се криете на едно и също място. Разпръснете се. Така вероятността да пострадате всички е по-малка..

  • Ако мълния удари директно човек или животно, то резултатът е смърт.Има случаи на оцелели от директно попадение, но те са редки. Дори индиректният удар на мълния може да нанесе големи изгаряния (които са под формата на фигури и линии, сочещи посоката на преминаването на електричеството), човека да получи гърчове, или да изпадне във временно безсъзнание. Наблюдават се  и повръщане, диария, сърцебиене, белодробен оток, парализа на дихателните мускули и т.н. Трябва незабавно да се започне изкуствено дишане, а при нужда – и сърдечен масаж.


Използвана публикация от xenos-bushcraft.com Основни правила за безопасност при гръмотевична буря
 

0 Коментара

Напиши коментар

Откажи отговора

Коментарът се изпраща ...

Благодаря за Вашия коментар!

Коменатарът ще бъде прегледан и ще бъде добавен към публикацията след като получи одобрение.