Преображение Господне

August 5th, 20152:19 pm @

0


Преображение Господне

Преображение Господне

На 6 август Българската православна църква отбелязва големия християнски празник Преображение Господне. Чества се едно от най-значимите евангелски събития – явяването на Иисус Христос пред тримата си ученици Петър, Яков и Йоан. Това събитие се е случило, за да предпази апостолите от тъгата и съмнението при вида на христовото страдание и за да укрепи вярата им в Бог.

Църквата установява отбелязването на този велик християнски празник още в първите векове на християнството, за да ни напомня, че Господ е навсякъде в нас, с нас и около нас.

В българската национална традиция 6-и август е популярен като Преображение Господне. Този църковен празник се е превърнал в разказ за доброто и злото, за щастието и нещастието, за позволеното и непозволеното в живота, който винаги е бил подвластен на неговата особена езическа суеверност и необикновен респект към християнската религия.

Старо народно поверие е, че в нощта срещу Преображение Господне небето се отваряло и пред небесната врата заставал Господ. Този, който успеел само да го зърне, бил щастлив, а това, което си пожелаел се сбъдвало. Но, за да видиш Бог, трябвало да си чист като утринна роса в своите помисли и дела.

Традицията повелява на Преображение Господне да се откъсне дори и чепка грозде и да се раздаде на съседите за здраве.

Много хора казват, че палят свещи в църква с надежда, както природата се преобръща в днешния ден, така и нещата в България да се преобърнат към добро за всички.