Умението “Страхотен събеседник!”

August 19th, 201512:08 pm @

0


Умението “Страхотен събеседник!”

Съвети на Лари Кинг за умението “Страхотен събеседник!”

 

Приятно е да слушаш хора, които владеят ораторското изкуство. Но не на всеки му се получава. Едни изпитват ужас от публични изяви, други не знаят как да започнат разговор и да поддържат беседа, трети не харесват гласа си, дикцията и пр. Легендарният американски тв водещ Лари Кинг обаче е убеден, че всичко това е поправимо. Вижте няколко ценни съвети от книгата му “Как да разговаряме с когото искаме, когато искаме и където искаме”

lari king

 1. Да говориш, това е като да играеш голф, да караш автомобил или да въртиш магазин: колкото повече го правиш, толкова по-добре ти се получава и ти доставя удоволствие.
 2. По-добре да мълчиши да бъдеш заподозрян в глупост, отколкото да отвориш уста и веднага да разсееш тези съмнения.
 3. Разговаряй по-често на глассъс самия себе си, ходейки напред-назад из къщи. Това е отлична тренировка за публични изяви.
 4. Застани пред огледалото и говори с отражението си. Това е общоизвестно правило за подготовка, особено сред хората, които често имат публични изяви. Но е подходящ и за ежедневно общуване. Освен това ще ви научи да гледате събеседника в лицето – важно умение на добрите събеседници.
 5. Слушай какво казваш. Обръщай внимание, кои думи ти убягват, колко пъти започваш и зарязваш по средата фрази, колко пъти се връщаш и преповтаряш вече казано, колко “ъъъ…аааа..” затормозяват речта ти.
 6. Избягвай “модни думички”. Така печелиш повече внимание, защото всеки ще те разбира, а и ще звучиш искрено.
 7. Златното правило “Отнасяй се другите така, както искаш те да се отнасят с тебе” е валидно и за разговорите. Искаш ли твоят събеседник да бъде честен и откровен с теб, длъжен си и ти да бъдеш честен и откровен с него.
 8. Помни, тайната на умениетода се води разговор е умението да се задават въпроси.
 9. Всички сме хора,което означава, че не бива да губиш почва под краката си само защото твоят събеседник е професор с четири висши образования, финансов гуру милиардер, или министър-председател.
 10. Никога не забравяй: твоите събеседници ще бъдат по-доволни от разговора ако видят, че той доставя удоволствие и на теб, независимо дали ги смяташ за равни на себе си или не.
 11. Повечето успели хора умеят да говорят.И обратното. Затова, работи и развивай постоянно способността си да говориш.
 12. Гледай на всеки разговоркато на пътешествие, което те обогатява с нови знания.

lari king 1

Книгата на Лари Кинг „Как да водим разговор“ е издавана в България през 2007 г. от издателство Жануа