Сутрин рано

August 31st, 20153:41 pm @

0


Сутрин рано

Сутрин рано

20 вдъхновяващи иде с които да започнете своя ден

Утрото е прекрасно време, което задава тон за целия ден. Понякога не всичко върви по план или така, както ни се иска. Кои сутрешни ритуали помагат да се настроим позитивно за деня? А не например да търсим оправдания затова, че денят не ни върви, примерно с ретрограден Меркурий?

1.    Научете нещо ново. Интелектуалната дейност настройва мозъка за работа и новите идеи идват. Може да се занимавате с изучване на чужд език, да научите нещо ново по тема, която ви интересува, да решите някоя логическа задача… Може да отделите около 20-30 мин.

2.    Станете рано. Сутрин рано може да бъде вашето време, да станете, да направите упражнения, да си приготвите вкусна закуска, да вземете душ…. За да станете в 6.30 е достатъчно да си легнете в 23.00

3.    Запишете на лист пет добри идеи. Сутрин рано на лист хартия запишете идеите, които ви дойдат, без да ги филтрирате, просто пишете. Колко идеи може да съберете така за един месец. Това е и отличен метод  да се активира мисловния процес.

4.     Постойте няколко минути на тишина. Отваряме очи и веднага започваме да бързаме, да правим неща, суетата на ежедневието   ни засмуква просто. А е толкова по-различно, ако имаме няколко минути. Дайте си време да помислите за на-важните неща в живота, докато кръговратът на живота не ви е хванал напълно.

5.    Станете при първото позвъняване на будилника. Трудно е да станеш при първото позвъняване, но човек се учи. Помага, ако сложите будилника или телефона на разстояние от леглото, за да не натиснете бутона за прекъсване на звука или за да не се събудите когато позвъни отново

coffee timeless 2

6.    Усмихнете се! На себе си,  на хората около вас. На света. Като се събудите се усмихнете и си пожелайте „Добро утро“. Окато отивате на работа по пътя се усмихвайте дори на непознатите. Някой може да погледне с недоумение на вас, а друг може да ви се усмихне в отговор. И ще усетите как настроението ви се подобрява. И това, ако не е позитивно начало на деня Но усмивката трябва да е истинска, а не като маска, усеща се.

7.    Направете си план за деня. Гланата цла е да направите своя ден продуктивен. Не са важни усилията, важни са резултатите.  Ефективност, а не суета. Има хора, които, ако ги попиташ са постоянно заети, но с какво конкретно – отговор няма да получиш. За да не станете един от тях, направете си план, разписание за деня изпълнимо и по приоритети. Важните неща в списъка не трябва да са повече от пет. Напишете ги на лист и си задайте въпроса „Ще ми помогнат ли да достигна до своите цели и да се приближа до мечтата си“. Ако отговорът е не – задраскайте ги от списъка.

8.    Закусете. Пригответе си полезна и здравословна закуска според сезона. Закуската е отличен начин да заредите с енергия вашето тяло, необходима и за физическа и за умствена работа. Закуската стабилизира кръвната захар, а от това зависи нашия апетит и енергия.

9.    Прегледайте си пощата, имейлите и съобщенията в социалната мрежа в която сте активни. 30 минути. Факт е, че около 90% от съобщенията, които получаваме не се отнасят към нашите цели, към целите, които искаме да постигнем. 90% се отнасят към целите и желанията на околните. Те искат (дори изискват) нашата помощ, а значи и нашето време, енергия и душевни сили. Отговаряйте веднага само на тези съобщения, които касаят вашите собствени цели. З останалите създайте папка „за по-късно“ и им отговаряйте по-късно. По принцип, хората намират начин сами да решат своите проблеми и без нас. Освен това, ще се научат да ценят вашето време и да не ви занимават с дреболии.

10. Чуйте любима песен. Музиката зарежда с енергия. Музиката е източник на вдъхновение и добро настроение. За да се почувствате по-добре сутрин слушайте любима музика.

11. Отговорете на някои важни въпроси. Народът ни е казал, че утрото е по-мъдро от вечерта. Сутрин си задвайте въпроси, които да ви помогнат да намерите смисъл във всеки ден и минута от живота. Въпроси като: Какво удивително нещо може да се случи днес? Как ще го разбера? За какво съм благодарен този ден?Какво ме вдъхновява? Какво ме мотивира? С какво се гордея?

12. Свършете на-неприятно нещо за деня рано през деня. Марк Твен има една фраза „Изяжте жабата!“ Какво значи това? Да направите най-скучната, противна, тежка, отегчителна, досадна, но задължителна работа, а не да отлагате. За да повишите мотивацията си, представете си колко добре ще се почувствате когато свършите, когато задраскате в todo листата си тази задължителна точка.

13. Изпийте чаша вода преди закуска. Още вечерта поставете до леглото си бутилка вода. Когато будилникът ви иззвъни пийте вода – 250 мл, може и 500 мл. Чистата вода активира метаболизма, доставя на клетките живителна влага, спомага за освобождаването на организма от токсини, става енергия за мозъка и способства за пробуждането на организма. (това е съвет, който нагледно съм виждала от свекъра си, лекар с дългогодишна практика).

14. Наспете се добре. Да, тук няма никакво вълшебство – наспете се, за станете в добро настроение. Прост съвет, проверен, но малко се следва. Сънят трябва да продължава 7-8 часа. За да ставате рано, трябва да си легнете по-рано, преди 12.00.

15. Мотивиращо действа ако разгледате няколко красиви снимки, клип на любима песен или кратко мотивиращо видео. Често може да изпитаме чувство на умора, на печал, на тревога. Понякога ни се иска да се откажем, да се предадем, а сутрин да не станем от леглото… Но в света има толкова добри хора и толкова много интересни неща чакат да се случат. В такъв момент намерете някое видео или клип в YouTube и го изгледайте  докато примерно пиете кафе. И ще почувствате прилив на позитивна енергия.

16.  Релаксирайте или Медитация сутрин. Медитацията не е занимание за религизони фанатици. Положителният ефект от  медитативните техники е доказан научно. Медитацията подобрява концентрацията на вниманието и го прави по-устойчиво, по-лесно се фокусираме и не се разсейваме. Медитацията намалява тревожността.

17. Помислете за нещо забавно. Веселие и смях са признати лекарства за тъга, депресия и болести. За удвояване на ендорфините проверена рецепта е слънце + весела картинка, клип. Опитайте!

18.  Направете гимнастика! Изследвания показват, че физическите упражнения влияят на нашата способност за обучение, влияе на броя нервни клетки и помага да живеем по-дълго. Само 10-15 активно движение сутрин помага да имате по-добър интелект. И кой не иска да се чувства по-силен, по-красив, по-здрав…?

19. Направете едно добро дело. Докато всички спят направете вкусна закуска или ароматен чай. Направете едно малко дело и ще имате по-добър ден!

20. Почетете книга.  30 мин четене може да подобри настроението ви и да ви даде нагласа за ползотворна работа. Важното е да изберете хубава книга. а не да четете новините и клюките в потока си с новини в Facebook.

По идея на https://www.quora.com/What-is-the-most-inspiring-way-to-start-the-day