Романите на Агата Кристи

September 3rd, 20159:50 am @

0


Романите на Агата Кристи

Най-популярният роман на Агата Кристи

Кой от знаменитите криминални романи на легендарната Агата Кристи е най-популярен в света?

Отговор на този въпрос даде специално онлайн допитване, в което участваха 15 хиляди души от различни страни, съобщава  The Guardian. Оказва се, че № 1 по популярност е „Десет малки негърчета” На второ място почитателите на Агата Кристи посочват „Убийство в Ориент експрес”, а на трето – „Убийството на Роджър Акройд”.

„Очаквах именно такъв резултат”, отбелязва по повод класацията внукът на Кристи, Матю Причард. „Щях да се учудя ако „Десет малки негърчета” не бяха спечелили, достоен победител! Това е една от творбите, с които баба ми се е гордяла”, добавя той.

Гласуването е проведено в чест на 125-годишнината от рождението на писателката. Юбилеят ще бъде отбелязан на 15 септември.

Агата Кристи, кралицата на детективите

Романът „Десет малки негърчета” не е част от големите литературни цикли за Еркюл Поаро и мисис Марпъл. Няма да преразказваме сюжета, защото е класика, която си струва всеки да прочете.

Към днешна дата от него са продадени над 100 млн. копия в цял свят. „Десет малки негърчета” е смятан за един от най-успешните и от търговска гледна точка детективски романи в историята. Има снимани няколко филми по него, нееднократно е поставян и на театрална сцена.

Детективите на Агата Кристи стават популярни още с появата си през 20-те години на миналия век. Писателката създава 80 романа и сборници с разкази, а също и 19 пиеси, преведени на повече от 70 езика по света. Според някои данни творчеството й отстъпва по тираж само на Библията и на произведенията на Шекспир.