Фестивал на кестените

September 10th, 20153:18 pm @

0


Фестивал на кестените

През 2015 г. за четвърти път ще се проведе

Фестивал на кестените в Беласица в село Коларово, в последните дни на отктомври

Ако обичате аромата на печени кестени това събитие е за вас. Вековните кестенови гори са символът на най-новия природен парк в България –  Беласица.

Районът на Подгорието (наричано още Подгория или Подгор) е географска област в северното подножие на Беласица, някак винаги за мен е оставало от посоките за пътувания, като изключим пътуванията до Петрич за да продължим към Гърция или когато се отклоняваме след Сандански, в посока за Мелник, за да стигнем до Славянка планина. Подгорието включва няколко населени места Беласица, Коларово, Самуилово, Камена, Яворница, Ключ (битката на Самуил е тук на 29 юли 1014 г.) Скрът и Габрене.

По традиция на фестивала има богата фолклорна програма.

Както и демонстрация на характерни за региона ястия като различни видове баници, пляска, зелеви и лозови сарми, триен боб, обредни хлябове и много други, приготвени специално за празника.

Шатри представят най-характерното за всяко едно от селата в района на Подгорието. Продукти, характерни за местността като: кестенов мед, мед от акация, ракия от орехи, от смокини, билки, сок от дренки, пъстри носии, са само част от богатството, което ще се разкрие пред гостите.

kolarovo

В центъра на събитието са кестените, които са в украсата на шатрите. Може да се похапват варени и печени кестени, както и сладкиши приготвени от тях.

kesteni pecheni