Празник на градинарската чорба

Празник на градинарската чорба
На 5 септември в град Златарица за десети път се проведе традиционния празник на градинарската чорба. Златарица е град близо до Велико Търново известен със своето плодородие и традиции в отглеждането на зеленчуци. на този ден в местността „Черничките“ се събират майстори готвачи от цялата страна за да представят своя вариант на постна зеленчукова супа.

Регламентът на състезанието задължава готвачите да са приключили до обяд с готвенето, след което започва дегустация от журито и многобройните гости.

Част от празника е и възстановката „Градинари на гурбет”. Чрез нея местните хора си припомнят как са изпращали и посрещали близките си, които с градинарския занаят са изкарвали прехраната си в чужбина.

Какво е необходимо да се направи вкусна градинарска зеленчуци. Хубави зеленчуци, а най-хубавите са отгледаните в градината. Такава е една от легендите, които се разказват, как се приготвя тази чорба. Влизаш в градината и откъсва от всичко, което расте в нея. Една от майстор готвачките споделя:: „Слагаме зелен боб, патладжан, от всичките зеленчуци – лук, моркови, грах, бамя, домати всичко се слага.  Те различно ги правят супите има и с гъби има и с домати и с пипер.. Кой каквото знае да готви такова слага.”

zlatarica 2010

Градинарска чорба, приготвена от традиционни зеленчуци –  домати, пипер, картофи, зеле, моркови, бамя, патладжан, фасул и други зеленчуци и подправки. Това е надпревара организирана в град Златарица 2010 г.. Първа награда най-вкусна чорба получиха четирима мъже, нарекли се "Веселите готвачи от Златарица". На своята трапеза те сложили и зеленчукови салати, пита, прясно сирене и кашкавал.

Един от многото варианти на градинарска чорба

Продукти:

3-4 картофа
1 връзка магданоз
2-3 клонки целина
2-3 с.л. олио
1 чушка
1 глава лук
2 домата
2 моркова
2 тиквички
2 шепи зелен фасул
сол на вкус

Начин на приготвяне:

  • В тенджера се загрява 2 с.л. олио и се добавя кромид лука нарязан на ситно. Разбърква се докато стане златист

  • Добавят се нарязаните на кубчета картофи, моркови, зелен боб и ври около 5 мин

  • Добавят се нарязаните тиквички, чушка и настърганите домати. След като заврат зеленчуците се налива 2 л гореща вода. Ври на тих огън до сваряването на зеленчуците.

  • При поднасянето се поръсва с нарязани на ситно магданоз и целина.

0 Коментара

Напиши коментар

Откажи отговора

Коментарът се изпраща ...

Благодаря за Вашия коментар!

Коменатарът ще бъде прегледан и ще бъде добавен към публикацията след като получи одобрение.