Обездвижването убива

September 3rd, 201512:23 pm @

0


Обездвижването убива

Обездвижването убива

Не е мантра, а кратко събрано най-важното в „Хранете се балансирано, живейте активно и мислете позитивно“

Активно движение – Най-сигурният начин да станеш по-здрав, по-умен, по-щастлив  

Липсата на физическа активност е враг на здравето. Това са и изводите от ново проучване на изследователи от Европейския център за икономика и бизнес изследвания, които определят обездвижването като „бомба със закъснител“.
Какви са фактите:

–       Всяка година половин милион европейци стигат до летален изход, вследствие на обездвижване.

–       Липсата на физическа активност е четвъртият водещ фактор за смъртност в глобален мащаб. Най-често фаталните изходи са вследствие на заболявания, свързани с липсата на физическа активност, като коронарна болест на сърцето, диабет тип 2, високи нива на кръвно налягане, рак на дебелото черво, Акцхаймер.

–       Според данните един от всеки четирима европейци не извършва достатъчна физическа активност.

–       Сред младите хора ситуацията е още по-притеснителна – четирима от всеки пет души са обездвижени.

–       Обездвижеността се превръща в по-голям рисков фактор от тютюнопушенето, ако не се вземат мерки, които да накара хората да се движат и да бъдат по-активни.

–       Общите загуби на европейската икономика, свързани с обездвижването, възлизат на над 80 милиарда евро на година – с пет милиарда повече, отколкото целият свят отделя за лекарства против рак.

–       Обездвижването може да е причина и за редица психически проблеми. Един на четирима европейци, 83 милиона души, е с нарушено психическо здраве.

–       Има доказателства за ползата от физическата активност за намаляване на депресията, безпокойството, ниското самочувствие, както и психическата и емоционална умора.

Според експерти от Световната здравна организация само 30 минути на ден умерена до интензивна физическа активност са достатъчни за видими резултати в здравето и сериозни промени в обезпокоителната статистика. Това може да се случи като се изберат стълбите, за сметка на асансьора, като се слиза една спирка по-рано от автобуса, с бягане, разходка на кучето и т. н.

Който има желание, намира начини, а който няма желание си намира оправдания.

30 минути всеки ден

Данните са от доклад за физическата активност в ЕС