Най-предпочитаните храни в България лято 2015 г.

September 28th, 201510:22 pm @

0


Най-предпочитаните храни в България лято 2015 г.

Най-предпочитаните храни в България през лятото на 2015 г.

Всеки сезон има своите вкусове, характерни продукти и традиционни рецепти. В горещите летни дни всеки мечтае за прохлада, морски бриз, разхлаждащи напитки и вкусна храна.

Лятото свърши, настъпи есента и екипът на foodpanda направи изследване

Кои са най-предпочитаните храни на лято 2015

Проучването е направено на база запитвания към 200 ресторанта в различни краища на България. И ето какъв е крайният резултат:

Лятото е най-подходящото време да се насладите на една голяма, красива подредена салата. Всички съставки трябва да бъдат свежи. Колкото повече цветове и текстури, съдържа, толкова по-ароматна ще бъде. Ето защо салатата Цезар е най-консумираната през горещите дни.

През лято 2015 от морските деликатеси най-предпочитани са калмарите пане. За разлика от миналата година, когато от морските деликатеси най-консумирана е била салата с миди.

  • Пържени картофи

И през лято 2015  пържените картофи със сирене си остават любимо на българите хапване. Те се нареждат като любимо мезе за бирата през лятото дори преди пържената цаца.

  • Пържена цаца

От всички видове риби цацата е най-поръчваната по заведения през горещите дни. Тя е на второ място след пържените картофи сред подходящите (и достъпни ценово) мезета за бира.

Здравословното хранене става все по-актуално като тема, това се отразява и в ръста на консумация на пилешко месо през летните месеци (друга тема е какво е пилешкото месо, което се предлага у нас, най-вече като ниво съдържание на антибиотици). Най-предпочитано е било пилешкото филе, овкусено само с подправки и лимон.

Рошави пилешки филета

Рошави пилешки филета

 

И през лятото на 2015 г. се отбеляза лек спад в консумацията на пици. Преди години пицата бе по-предпочитана и от пържените картофи.

Не може да не обърнем внимание и на питиета. Бирата си остава най-консумираната лятна напитка сред българите, следвана от мента и узо.