Фестивал на сливата и сливовата ракия

Фестивал на сливата и сливовата ракия

„Български фестивал на сливата” - 22-25.09.2016г. - за 24-ти път се провежда в Троян и Орешак



Празник на сливата и на сливовата ракия


По традиция се събират самодейци от всички краища на страната, за да се включат в множество конкурси, дегустации и демонстрации, които са част от четиридневната програма.  Фестивалът започва едновременно на две места -  на площад "Възраждане" в Троян и в Националното изложение на художествените занаяти и изкуствата в село Орешак, където в 11.00 часа - по едно и също време бяха запалени казаните за изваряване на ракия - традиционната троянска сливова.


На празника има и много кулинарни изкушения, като в Орешак ще има конкурс за най-добре приготвена домашна сливова ракия и за най-добро мезе.
Във всеки един от четирите фестивални дни имаше арт-ателиета по керамика, рисуване и дърворезба, работа с природни материали и декорация на тъкани. Традиционно на "улицата на занаятите" присъстват занаятчии от региона и страната и щандове с кулинарни изделия от сливи, сред които централно място заемат обичаните от малки и големи сливови конфитюри и сладка. Постоянна ще бъде външната експозиция на сливопроизводството и варенето на ракия в Музея на народните художествени занаяти и приложни изкуства.
slivova rakia

Наред с керамиката, сливовата ракия е запазената марка на красивия старопланински град Троян и околните села. Традициите, свързани с производството й, се крият назад във времето, преди повече от сто години. Предание разказва, че първата дестилация на сливова ракия е станала зад стените на Троянския манастир. По-късно тайнствените процедури за производство на еликсира преодолели манастирските стени и се разпространили из целия Троянски регион. И днес тези традиции се пазят живи от местните хора и са дълбоко вкоренени в техния начин на живот, а славата на троянската сливовица отдавна е прекрачила границите не само на този край, но и на България. Още през далечната 1892 г. манастирската сливова ракия печели бронзов медал на Световното изложение в Анверс, Белгия. А в наши дни местният завод изнася голяма част от продукцията си за САЩ и Европа. Истинските познавачи и майстори на вълшебното питие разкриват тайната, че добрата напитка е тази, която е запазила специфичния сливов аромат и има цвета на старо злато.

slivova rakia 1

Българският фестивал на сливата се включи в надпреварата за приза "Европейски фестивал" и е отличен като един от най-добрите на Стария континент, носител на престижната марка за качество "Европейски фестивал" за 2015/2016 г.

slivova rakia 2

 

Използвани са снимки и архив на БНР

0 Коментара

Напиши коментар

Откажи отговора

Коментарът се изпраща ...

Благодаря за Вашия коментар!

Коменатарът ще бъде прегледан и ще бъде добавен към публикацията след като получи одобрение.