Умения от детската градина помагат в бъдеще

Умения от детската градина помагат в бъдеще

Две умения в детската градина помагат в бъдеще


Успехът в живота и кариерата може да бъде предвиден чрез наблюдение на поведението на децата още докато те са в детската градина. Той може да бъде стимулиран, като родителите научат синовете и дъщерите си на две ценни умения. Това твърди ново американско изследване, цитирано от Business Insider.

Проучването обхваща 20-годишен период. То е публикувано в американския Журнал за публично здраве. Изследователи на университета на Пенсилвания и на университета "Дюк" са проследили развитието над 700 деца в Щатите от времето, когато били в детската градина, до 25-годишната им възраст. Наблюдателите открили значителна разлика между социалните им умения в предучилищна възраст. Тази разлика се оказала свързана с успеха им като възрастни две десетилетия по-късно.

Всичко започнало през 1991 г., когато американски учители оценили как наблюдаваните 700 деца общуват помежду си. Те използвали специален набор от критерии, сред които например как си сътрудничат с връстниците си децата, без да има подсказване от възрастни, и дали децата са добри в разбирането на чувствата на другите. След това били събрани данни за същите хора и напредъка им в живота. Проследено било дали са завършили средно образование, а по-късно и колеж, и дали са си намерили работа на пълен работен ден до момента, когато са навършили 25-годишна възраст. Освен това било отчетено дали имат връзка с престъпни деяния, наркотици, и дали са се възползвали от социални услуги на държавата и от програми за лечение на умственото здраве.

Резултатите показали, че при децата с по-добри социални умения още в детската градина било много по-вероятно да завършат колеж и да имат работа до 25. При другите, с по-ограничени умения за социално общуване, било по-вероятно да бъдат арестувани, да имат проблеми с алкохола или да попадат в нужда да използват социалните услуги за настаняване.

Според авторите, изследването показва колко е важно родителите да помагат на децата си да градят умения за социализация сред хора и способност да долавят каква емоция изпитва човекът отсреща. Това са двете неща, на които е полезно всеки родител да научи децата си. Така децата ще бъдат подготвяни за по-здраво бъдеще.

deca vyzp

От най-ранната възраст на човешката социализация - детската градина, проявите на децата и възпитанието им издават дали ще постигнат добри дела или ще се борят с безработица и зависимости. Този период от сформирането на характера на човека е особено решаващ. В него децата подлежат на промяна, продължават авторите. "Изследването не показва, че по-добрите социални умения в детската градина задължително може да доведат до по-добри резултати на по-късен етап. Но, ако бъде комбинирано с други изследвания, е ясно, че помагането на децата да градят тези умения повишава шансовете им за успех в училище, на работа, в живота", коментира Кристин Шуберт, програмен директор на фондация "Робърт ууд Джонсън", която финансира наблюдението

0 Коментара

Напиши коментар

Откажи отговора

Коментарът се изпраща ...

Благодаря за Вашия коментар!

Коменатарът ще бъде прегледан и ще бъде добавен към публикацията след като получи одобрение.