Как да задържим щастливото чувство от ваканцията?

Как да задържим щастливото чувство от ваканцията?

Как да задържим щастливото чувство от ваканцията?


Как спомена от ваканцията да остане по-дълго време? Как през студените и тъмни  дни да ни сгряват през студените и сиви дни?

При нас помага планирането. Още в началото на годината се вижда кога са почините дни и се планира. Така успяваме да направим по-икономично някои начинания. И се оказва, че през зимата планираме къде ще сме през лятото, а в началото на есента къде ще ходим да караме ски. Също уикендите – какво може да се организира. Ние сме спортни натури – влече ни да караме колело и планината, както и непознатите дестинации, затова и планираме за почивните дни различни начинания.

А след това означава нови познати, красиви спомени, снимки, понякога описвам в пътепис къде и какво сме видели. Какво купувам при пътуванията, опитвам се да опитам храната, от тук идват много идеи. Чаши като сувенир, магнитчета за хладилника и ако успея да избера – билков чай или характерна напитка. И понеже тези неща са около нас има моменти в които си казваме „помниш ли когато бяхме…“ и сякаш отново преживяваме.

koren shadmi

Илюстрация на темата на Корън Шадми (Koren Shadmi), публикувана в сайта на "Ню Йорк Таймс"



Как да задържите щастливото чувство след почивка


Подготовката за ваканция или пътешествие е достатъчна да вдигне градуса на настроението. След завръщане, обаче, щастливият спомен бързо избледнява. Оказва се, че приготовленията ни правят по-дълго усмихнати и доволни от живота, сочат няколко международни проучвания, посветени специално на този въпрос.

Проучване от 2010 г., проведено сред 1530 холандци, показало, че върналите се от почивка хора, които са споделили че пътуването им е било по-скоро релаксиращо, отколкото авантюристично, са преживявали по-дълго "следпочивното щастие". Сред тази група постваканционното добро настроение продължило над две седмици.

Как да задържим по-дълго щастливото чувство, след като се върнем от почивка? На този въпрос посвещава материал авторката Стефани Розенблум. Материалът й е публикуван в американския вестник "Ню Йорк Таймс".

"Моя колежка наскоро се върна от пътуване в Европа с невъзможното да се сбърка сияние на току-що прибралите се от страхотна ваканция. Опитвайки да го задържи възможно най-дълго, тя приложи различни стратегии, включително да поставя бордните си карти от полета на бюрото и да слага касовите бележки за платени такси от телевизионната кула в Берлин и Айфеловата кула в Париж на дръжките на чекмеджетата, които придърпва всяка сутрин", разказва авторката.

Случаят вдъхновил Розенблум да потърси и сподели техники за по-дълго съхраняване на щастливото чувство след ваканция през летния сезон. Авторката припомня: наблюдения на учени от Университета на Колорадо в Булдър и университета в Кингстън, Онтарио, са посочили, че очакването на ваканцията и очакването на нещо приятно, въобще, провокират по-голямо усещане за щастие в човека. Затова е приятно и полезно седмици преди пътуването да разглеждаме снимки на мястото, което ще посетим, да четем за културата му, да правим резервации за вечеря или просто да си представяме как се радваме на живота там. А след това, може да носим на работа или в свободното време дрехата или аксесоарите, които сме си купили по време на пътуването за спомен. Това ще подобрява настроението ни.

Най-дълго ни топли споменът от ваканциите, които са много добре планирани. Ако сме предвидили маршрута си в непознатия град, например, не би се налагало да губим много време в мислене кой автобус да хванем, от което би следвало че имаме повече време да се наслаждаваме на мястото, да създаваме спомени и да изживяваме, вместо да концентрираме вниманието си върху разписанието на градския транспорт с часове наред. Добре планираната ваканция означава по-малко стрес и завръщане с повече енергия на работа и по-голямо усещане за смисъл в живота, според Шон Ейкър - експерт по позитивна психология, бивш преподавател в Харвардския университет и основател на Good Think - консултантска фирма в Кеймбридж, Масачузетс.

Психолозите съветват още колкото може, по-дълго да се връщаме към приятните спомени за почивката. Може да го правим, като от време на време разглеждаме хилядите снимки, които сме си направили, гледаме видеозаписи от мястото (на телефона си) или си купим аромати, характерни за мястото, където сме били. Или като посещаваме други места в града, в който живеем, носещи тези аромати - на определени цветя, дървета. Така преживяваме отново отминалото щастие.

 

Шведско проучване на важността на почивките (за енергийните нива, които определят трудовата сила, здравословното състояние, което е важно за работодателите, и чувството за удовлетвореност от живота) посочва, че приемането на антидепресанти в Швеция намалява с покачването на броя на ваканциите. В идеалния за нацията случай, според авторите, голям дял от населението трябва да си вземе едновременно отпуск и да почива, или да се включи в т.нар. от тях "колективно възстановяване".

Проучването е направено през 2013 г. Авторите му от Университета на Упсала достигнали и до друго заключение: да имаш хубава почивка е от полза не само за теб, но и за околните. Доброто чувство, с което се връщаш, след това се прехвърля върху колегите, дори върху тези от тях, които изобщо не са почивали. Работната среда се подобрява. Затова, ако имате колежка, която слага пощенски картички от лятната си ваканция на бюрото или носи дрехи и накити от морската почивка, окуражавайте я да го прави колкото може, по-дълго.

 

 

0 Коментара

Напиши коментар

Откажи отговора

Коментарът се изпраща ...

Благодаря за Вашия коментар!

Коменатарът ще бъде прегледан и ще бъде добавен към публикацията след като получи одобрение.