Времето през октомври

September 29th, 201512:46 pm @

0


Времето през октомври

Времето през октомври 2015

Септември си тръгва с дъжд и хладно време, с килим от пожълтели листа. И ако има нещо, което искаме да знаем за времето през октомври е ще има ли циганско лято и колко дълго ще е.

През  октомври се очаква средната месечна температура да бъде около нормата, която за равнините е между 11˚и 15˚, във високите полета — между 8˚ и 11˚, в планинските райони — от 4˚ до 8˚. Най-високите температури ще бъдат между 21° и 25°, а най-ниските – между минус 1° и 4°. Такава е прогнозата на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) – БАН.

Средномесечното количество на валежите в Северозападна България ще бъде между 2 и 10 л/кв.м, а в източната част на страната може да достигне и до 70 л/кв.м.

В началото на месеца времето ще се затопли. Очаква се средните температури да достигнат до над 20 градуса. Към 5-6 октомври има голяма вероятност за валежи, като ще продължат до края на първото десетдневие.

Второто десетневие ще започне с дъждове, които обаче ще спрат около 11 октомври. Тогава в страната ще нахлуе студен въздух, който ще понижи значително температурите.

През третото десетневие ще бъде сравнително хладно, но валежи не се очакват. Голяма е възможността за образуване на мъгли. Циганско лято може да очакваме след 26-ти октомври, коментира синоптикът от Националния институт по метеорология и хидриология към БАН Красимир Стоев.

esen darove

Климатична справка:

Октомври е единият от двата типично есенни месеца, другият е Ноември. Понякога през първата му половина се наблюдава така нареченото циганско лято с максимални температури между 18 и 23-24 градуса и предимно слънчево време. По често обаче още от своето начало октомври е по-скоро дъждовен с преобладаващ северозападен пренос на въздушни маси. През първата му половина температурите най-често са между 15 и 20 градуса, по черноморието – 18-21, в планините между 11 и 16, по най-високите върхове все още малко над нулата – между 2 и 5-6 градуса. Минималните температури също се понижават и в повечето райони вече падат до стойности между 5 и 10 градуса, по черноморието около 12-13, на места в затворените котловини между 1 и 3 и там се образуват първите слани. След 16-17 октомври вече започва да се появява и североизточен пренос на студени, арктични въздушни маси. Поради това температурите през този период вече доста рядко превишават 16-17 градуса, което се случва най-вече в югозападните райони.

esen toplina

Любопитни факти:

Името на месеца произлиза от латинското October (осми), тъй като е осмият месец според римския календар, който започва през март.

Старото славянско име на месеца е било листопад, тъй като през този месец листата на дърветата започват да падат. Прабългарите наричали този месец Елем.

esen ani cvetna