Данък вредни храни

October 20th, 20158:57 pm @

0


Данък вредни храни

Данък вредни храни

Започна обсъждане на Данък вредни храни. Четири вида вредни групи храни и напитки ще бъдат облагани допълнително. Това стана ясно на съвместна пресконференция на министрите на здравеопазването Петър Москов и на спорта Красен Кралев на 20 октомври 2015 г . Продуктите, които имат добавена захар, много сол, растителни масла и кофеин, ще поскъпнат заради новия налог.
Различните видове храни и напитки, които имат доказан вреден ефект, ще бъдат обложени с косвен данък, обясни здравният министър Петър Москов. Скалата на допълнителното облагане е взаимствана от Унгария, но е пригодена за българските условия.

Първата група храни, които ще се облагат, са тези със съдържание на частично хидрогенирано растително масло над 0,5 г на 100 г продукт. В тази група попадат маргарините и имитиращите млечни продукти. Най-сериозно поскъпване с близо 80% очаква потребителите на имитиращи млечни продукти.

Втората група са храните със съдържание на сол на 1 г на 100 г продукт. В нея са включени чипсове и снаксове на базата на картофи и зърнени култури. Сухите супи и бульони ще се облагат при съдържание на сол над 0,7 г на 100 г. продукт, а различните сосове (на майонезена или друга основа) – при съдържание на сол над 1,3 г на 100 г продукт.

Въпреки че пържените картофи се считат за една от най-вредните храни, не във всички случаи ще има поскъпване заради данък “вредни храни”: Въпросът е в какво те биват пържени, тези пържени картофи. В единия случай, когато вие пържите в частично хидрорафинирано растително масло, вие получавате данъчна ставка, която се явява 1,12 лв. за порция. Ако те са пържени в олио, както, примерно, баба ми, предполагам, ги пържи вкъщи, няма никаква допълнителна данъчна ставка, добави Москов

Третата група са напитките с кофеин над 24 мг на 100 г продукт или таурин над 100 мг на 100 г. продукт. В тази група попадат енергийните напитки и аллкохолът с добавени кофеин и таурин.. Газираните напитки ще имат 31% от цената си отгоре.

Четвъртата група са храните с добавена захар над 40 мг от 100 г. продукт. Нешоколадовите захарни изделия и сладоледът ще се облагат при съдържание на захар над 25 г на 100 г продукт, а соковете – при под 40 на сто съдържание на плодов сок.

Как ще се формира цената на бисквитите, според Петър Москов: Първата причина за облагане е сол над 1 грам на 100 грама от тези бисквити. Ставката е 1,55 на килограм. Втората причина за облагане може да бъде над 25 грама захар на 100 грама продукт. Там ставката е 81 стотинки на килограм за захарта. Третата причина за облагане на тези бисквити може да бъде частично хидрорафинирано растително масло. Там няма праг – или го има, или го няма. Това всъщност пълни артериите ни с холестерол. Така ставката, събрана от трите вида данък с допълнителен данък ДДС, прави общо допълнителна ставка върху тези бисквити, съдържащи тези вредности – 97 стотинки.

Част от храните няма да бъдат облагани, защото имат и полезни свойства или заради социалната им значимост:

Данък обществено здраве не включва нито един вид основни храни – хляб, млечни продукти, плодове, зеленчуци, , соковете със съдържание на плодов сок над 40 на сто, медът, конфитюрите и много други. Напротив, при част от тях целта е насърчаване на тяхната по-висока употреба, заяви още той.Новият данък „вредни храни” няма да има единна ставка, обясни министър Москов. Размерът му ще зависи от добавеното количество сол, захар, кофеин или таурин, по специална таблица.

Ако в един продукт има добавени захар, сол и маргарин, за него ще се прилагат всички ставки, допълни още той. Според него налогът ще насърчи потребителите да променят навиците си, а производителите – рецептите си.

Москов цитира данни, според които българите превишават препоръчителната максимална дневна консумация на сол почти двойно. Той подчерта освен това, че сме втори в Европа по консумация на енергийни напитки от деца, което влияе негативно на развитието им
За съжаление установихме, че от 2700 български училища няма физкултурни салони, а в 433 има помещение, пригодени за занятие по физическо възпитание, които не отговарят на минималните стандарти за практикуване на спорт. Около 700 са училищата, които не отговарят на елементарните стандарти на европейските държави, каза министърът на спорта Красен Кралев.

Затова 20% от новия данък “вредни храни” ще отидат за физкултурни салони. Още толкова ще бъдат инвестирани в подобряване на начина на хранене в училище, а останалите 60% – в профилактика и превенция. За 1 година от новия налог се очаква да бъдат събрани 150 млн. лева.

Използвана информация от БНР