Мъжете усещат интелигентните жени като заплаха

October 30th, 20154:42 pm @

0


Мъжете усещат интелигентните жени като заплаха

Мъжете усещат интелигентните жени като заплаха

Следващият път, когато представител на силния пол ви каже, че го привличат интелигентни дами, може би трябва да го попитате дали изобщо е имал връзка с такава.

Това не е обида за нежното съсловие. Резултатите от ново проучване сочат, че мъжете имат само теоретични предпочитания към умните жени.

Изследването ще бъде публикувано в ноемврийския брой на Personality and Social Psychology Bulletin, заключва, че вместо да намират умните жени за атрактивни, мъжете всъщност се плашат от възможността да имат интелигентен партньор.

Психолозите от University of Buffalo, California Lutheran University и University of Texas разделят проучването си на 2 части.

В първата те искат от 105 мъже да оценят дами, представили се по-добре или по-слабо на тест за интелигентност от самите тях, като потенциални половинки.

Господата, оказва се, са по-склонни да заявят, че са привлечени от жени, които ги превъзхождат интелектуално.

„Те си изграждат положително впечатление и демонстрират по-голям интерес към по-умните жени“, пишат авторите на изследването.

Във втората част обаче тенденцията била тъкмо обратната. Участниците трябвало да попълнят тестове за интелигентност, след което им било съобщено, че ги очаква среща с дама, която се е справила по-успешно или по-слабо от тях на същия този тест.

В този сценарии учените забелязали, че мъжете, които разбрали, че им предстои запознанство с по-умни от тях жени, се дистанцирали, проявили по-слабо желание да споделят контактите си или да планират следваща среща и оценили участничките като по-малко привлекателни.

Ключът, смятат психолозите, е, че във втората част от изследването представителите на силния пол се чувствали заплашени от физическото присъствие на интелигентна жена. „Причина за слабото привличане към дами, които да се справили по-добре на теста, са чувствата на накърнена мъжественост“, пишат учените.

Изследването противоречи на общественото убеждение, че господата държат на интелекта на потенциалните си партньорки, тъй като той гарантира създаването на умно потомство

източник: Telegraph, на Бг Manager.bg