Френски дни в София

October 17th, 20151:20 pm @

0


Френски дни в София

Френски дни в София

Journées françaises à Sofia

Място: София, Княжеска градина (пред паметника на съветската армия)

Кога: 16,17,18 октомври 2015 г.

Първото и много успешно издание на Френските дни в София през ноември 2014 г., от Френско-българската търговска и индустриална камара с подкрепата на Френския институт и на Френското посолство организират второто издание. Този път това да се случвапрез октомври.

В шатра на площ от 400 кв.м ще бъдат разположени щандове, на които ще присъстват вносители на френски сирена, вина, сладкиши. Ще участват със свои продукти и френските ресторанти в София. За дамите ще има и френска козметика, а за мъжете – френски автомобили. За изкушените от кулинарното изкуство са предвидени дегустации. Ще има и ателиета за малки и големи.

Journées françaises à Sofia

 

Вече 20 години във Франция се организира “Седмица на вкуса” (La semaine du gout). По думите на посланика на Франция в България Н.Пр. Ксавие дьо Кабан интересно е, че във Франция “Седмицата” се провежда в гимназиите, като целта е учениците да разберат, че освен пържени картофи и бургери могат да хапват и други неща. По споразумение с Министерството на образованието в няколко софийски и варненски училища от няколко години се провежда подобна “Седмица на вкуса” с помощта на шеф Кристоф Доверн, който е от Париж и идва специално тук, за да работи с децата.

Впечатления: Има цена от 2 лв за вход (все едно да си платиш за да влезеш в магазин). Стоките са на високи цени и могат да се открият почти всичките в София. Може да има по-голямо предлагане на сирена и вино. ако искаме да се докоснем до атмосферата на Париж трудно да се получи, но … е нещо интересно като събитие и приятно, ако се съчетае с разходка в Борисовата градина.

Очакваме по-интересно представяне на следващото такова събитие.