За да не ви манипулират

За да не ви манипулират

Когато ви манипулират


Манипулаторите ловко ни внушават чувство за вина. Това е техният властови лост с който ни шантажират, заплашват или пък съблазняват. А ние, изпълняваме техните желания или заповеди в вреда на самите себе си, сякаш, лишени от воля. Унизително е! Експертът по комуникационни стратегии и коуч Престън Ний е разработил няколко правилна за безопасност, с които можем да изградим надеждна защита срещу манипулаторите. Първо, помнете, че имате неотменими права:


1. Вие имате право на уважение от страна на другите хора.

2. Вие имате право да изразявате своите чувства, мнения и желания.

3. Вие имате право да се съобразявате с вашите приоритети.

4. Вие имате право да казвате „Не” без да се чувствате виновни.

5. Вие имате право да получите това, за което сте платили.

6. Вие имате право да изразявате възгледи, различни от възгледите на другите.

7. Вие имате право да се защитавате от физически, морални и емоционални заплахи.

8. Вие имате право да устройвате живота си според собствените си разбирания за щастие.

manipolotion

Всичко това са границите на вашето лично пространство. Разбира се, манипулаторът, нарушаващ грубо тези граници, не уважава и не признава тези права. Но само ние и никой друг сме отговорни за собствения си живот и защитата му. Затова

Дръжте го на дистанция В общуването си, манипулаторът постоянно сменя маските си: с едни е подчертано вежлив, с други – предизвикателно груб. В някои ситуации е абсолютно безпомощен, в други – крайно агресивен. Ако забележите, че подобни крайности са присъщи някому, дръжте се на безопасно разстояние от този човек и се старайте да не влизате в контакт с него без да се налага. Най-често причините за такова поведение се коренят дълбоко в детството. Не е ваша задача да превъзпитавате или спасявате манипулатора.

Не приемайте лично думите му Целта на манипулатора е да се заиграва с вашите слабости. Нищо чудно, ако в компанията му започнете да се чувствате непълноценни и дори да се обвинявате, че не отговаряте на изискванията му. Проблемът не е във вас, освободете се от тези чувства! Манипулират ви, за да разклатят увереността ви себе си и да ви „подготвят” да се откажете от собствените си права и да започнете да се подчинявате на чужда воля. Обмислете вашите взаимоотношения с манипулатора, като си отговорите на следните въпроси:

Той проявява ли към мен искрено уважение?

Доколко основателни са неговите очаквания и изисквания към мен?

Балансирани ли са нашите отношение или само единият от нас инвестира в тях, а другият просто получава изгода?

Не ми ли пречат тези отношения да се чувствам добре?

Отговорите на тези въпроси ще ви помогнат да разберете в кого е проблема – във вас или в другия.

Тествайте го с въпроси Манипулаторът винаги ви смазва с лавина от молби и изисквания, за да ви застави да забравите за себе си и да превключите на режим да удовлетворявате неговите нужди. Обърнете играта, преместете фокуса на внимание към собствените му персона като му зададете няколко тестови въпроса и веднага ще се разбере има ли поне зрънце самокритичност в безкрайното си желание да контролира и властва:

„Смяташ ли, че това, което искаш от мен е нормално/разумно/смислено?”

„Как смяташ, честно ли е да постъпваш така с мен?”

„Може би имам друго мнение по въпроса?”

„Питаш ли ме или ми нареждаш?”

„А, аз какво полза ще имам от това?”

„Ти наистина ли разчиташ, че аз ...(преформулирайте молбата/ изискването му?”

Задавайки тези въпроси, вие все едно поставяте огледало пред него и манипулаторът може би ще види „отражението”, истинския смисъл на своите щения. И най-вероятно ще се оттегли.

Но има и съвършено безнадеждни случаи, които дори няма да ви чуят и ще продължават да си настояват на своето. В такива случаи използвайте следните тактики:

Не бързайте! Още един любим прийом на манипулаторите е да изкопчат от вас незабавен отговор или действие. В ситуация на липса на време им е много по-лесно да ви управляват и да постигат целите си (да „затворят бързо сделката”, както казват специалистите по продажби).

Ако сте наясно, че умишлено ви оказват натиск да побързате, направете точно обратното – не бързайте да предприемате каквото и да е. Използвайте фактора време в своя полза, дистанцирайте се от опита да ви притискат и запазете контрол над ситуацията с простичката фраза „Ще си помисля”. Това изречение върши чудеса! Осигурете си пауза, за да оцените всички „за” и „против” и да решите искате ли да продължите обсъждането или е по-добре да кажете „Не”.

Учете се да казвате „Не” Това умение е едно от най-важните в изкуството на комуникацията. Ясно формулираният отказ ви позволява да отстоявате собствените си граници като при това запазвате нормални отношения.

Обяснете му последствията В отговор на грубото втурване в личното ви пространство и нежеланието да чуе вашето „Не” обяснете на манипулатора последствията от неговите действия. Умението да се прогнозират и убедително да се формулират възможните последствия е едно от най-ефективните средства да извадиш манипулатора от играта. То дори го кара да промени отношението си към вас и да започне да ви уважава.

Дайте му отпор Понякога манипулаторите стигат до най-тежката крайност – издевателства, като се опитват да заплашват жертвата си или да й причинят вреда. Най-важното в такива моменти е да се помни, че такива хора се присламчват към тези, които смятат за слаби. Докато си пасивен и отстъпчив, ти си потенциална жертва за тях. При това, много от тези „терористи” са истински страхливци по душа. И щом набелязаната жертва започне да проявява твърдост и да отстоява правата си, манипулаторът, в повечето случаи отстъпва. Тази закономерност сработва във всяко общество: в училището, в семейството, на работа.

По материали от Lifehacker, на Бг Manager.bg

0 Коментара

Напиши коментар

Откажи отговора

Коментарът се изпраща ...

Благодаря за Вашия коментар!

Коменатарът ще бъде прегледан и ще бъде добавен към публикацията след като получи одобрение.