Ориониди

October 21st, 20155:21 pm @

1


Ориониди

Тази нощ ще падат по 25 звезди на час

Ориониди

Метеорният поток Ориониди, който започна в края на миналата седмица, ще достигне пика си тази нощ, на 21 октомври 2015 г.  Тогава в небето над Земята ще има по 20-25 падащи звезди на час, съобщават от сайта Space.com. Пикът ще настъпи към 5:00 ч. българско време на 22 октомври.

Известни са няколко десетки големи метеорни потока, когато в небето се появяват от 20 до 150 метеора на час. Орионидите спадат към тях, тъй като през някои години пикът на активността им достига 60 на час.

www.bgboydphoto.com

Наблюденията на Орионидите е показал, че той е с 12-годишен цикъл на активност. На всеки 12 години достига пика си, след което интензивността му спада. Астрономите свързват тази периодичност с въздействието на Юпитер

Названието им идва от факта, че радиантът е на границата между съзвездията Орион и Близнаци, но изглежда сякаш падащите звезди се носят към нас от съзвездието Орион. Своеобразен “родител” на Орионидите е прочутата Халеева комета, която се движи по елиптична орбита около Слънцето и “навестява” Земята на всеки 75,5 години.

През тази и през следващите 2 години интензивността на потока ще намалява.Орионидите могат да се наблюдават най-добре с помощта на бинокъл, извън населено място.

Снимането е трудно, тъй като метеоритите се движат с голяма скорост – около 240 000 километра в час.

Източник: http://www.space.com/30886-orionid-meteor-shower-peaks-tonight-webcasts.html