Позата влияе на настроението

October 12th, 201512:38 pm @

0


Позата влияе на настроението

Как позата влияе на настроението

и на самочувствието

 Когато се почувствате тъжни и потиснати, обърнете специално внимание на позата, в която сте в момента.

Какво забелязвате? Тялото ви е превито, вратът и раменете са наклонени напред, главата ви е отпусната – най-вероятно, изглеждате точно по този начин, казват представителите на когнитивната наука. Вие стоите така, защото сте тъжни. Но и обратното е вярно – тъжни сте, защото сте в тази поза.

Отношенията между тялото и разума са двустранни – разумът влияе на реакцията на тялото, положението на тялото подава сигнали на мозъка.

Една от набиращите главоломно популярност TED лекции е тази на социалния психолог Еми Къди, благодарение на която вече знаем, че две минути „влиятелни пози на ден” могат значително да променят самочувствието ни.

Не става дума да демонстрираме самоувереност пред околните; “влиятелните пози” буквално променят хормоналния фон, повишава се нивото на тестостерон и в същото време спада нивото на кортизол – хормон на стреса.

social psychology

В мозъка има участък, свързан с увереността и когато той се включи, не е толкова важно какво именно го е стартирало”, казва Ричард Петти, професор по психология от Университета в Охайо. „Трудно е да се различи реалната увереност от тази, предизвикана само заради това, че седите с изправен гръб, нали?!…същото е като с усмивката – радостта и щастието предизвикват усмивка, но тя, от своя страна повишава усещането за щастие.”

Нашето усещане за самочувствие е свързано до голяма степен с това колко високи се чувстваме, разкрива още проф. Петти.

Например, ако човек седне в кресло, в което изглежда по-висок от другите наоколо, ще се чувства по-властен и влиятелен. Затова и монарсите са седели на тронове, поставени на пиедестал.

Същата асоциация се задейства автоматично и когато тялото се движи или застава по определен начин. Позата му подсказва на мозъка, че вие сте влиятелни, а това, на свой ред влияе и на настроението, добавя той.

Проф. Петти и негови колеги са проверили и доказали тази теория още през 2009 година с изследване, публикувано в European Journal of Social Psychology.

Те инструктирали една група доброволци студенти да седят известно време изправени, с поглед напред, а друга – да застанат с превито напред тяло и да гледат в коленете си.

След  това ги помолил да изброят три позитивни или негативни лични качества, които, по тяхна преценка,ще окажат влияние на бъдещето им удовлетворение от работата и професионалните резултати. Накрая студентите попълнили и анкета, в която трябвало да оценят колко добре ще се справят като специалисти в бъдеще.

Самооценките на студентите показали пряка зависимост от позите, които заемали по време на експеримента. Тези, които седели изправени, вярвали в изброените си позитивни и негативни черти, а тези, които били превити, се съмнявали и в едното, и в другото.С други думи, тези, които били в силна и уверена поза, вярвали на мислите си, а другите – не.

Хората, които имат изправена стойка, по принцип са по-позитивни и уверени, смята и Ерик Пепер, професор по психология от Университета в Сан Франциско.

Той също провел серия експерименти и доказал, че свитата, безпомощна позиция стимулира негативни мисли и спомени, а изправената поза улеснява вдъхновяващите усещания.

Пепер потвърждава всички съвети на колежката си Еми Къди – и двамата в един глас горещо препоръчват: само две минути „разкършване” с танцувална стъпка или леки подскоци на ден са достатъчни да презаредят хормоналните нива и да променят химическите реакции в мозъка.

Опитайте, на всяка цена! Особено сега, във времената, когато все по-често превиваме гръб и рамене пред компютъра или се взираме в смартфона. Това правим почти по цял ден, нали?! Нищо чудно тогава, че депресивните разстройства отбелязват тревожен ръст в цял свят напоследък, казва проф. Пепер.

 

Източник: Fast Company, на БГ Manager.bg