Раиф Бадауи

October 29th, 20152:26 pm @

0


Раиф Бадауи

Блогърът Раиф Бадауи е носител на наградата “Сахаров“ за защита на човешките права 

Носител на наградата “Сахаров“ за защита на човешките права за тази година е блогърът от Саудитска Арабия Раиф Бадауи, който е автор на сайта “Свободни саудитски либерали“, където публикува свои и на други автори публикации.

Бадауи е арестуван през 2012 г. и осъден на 10 години затвор, както и на 1 000 удара с камшик и сериозна глоба за обида на ислямските ценности чрез публикации на сайта си.  През януари 2015 г. блогърът получи първите 50 удара с камшик, а изпълнението на останалата част беше отложено след международни протести.

Раиф Бадауи 1

Съдбата на един мъж, “обидил” исляма

В действителност обаче обида за исляма е именно тази присъда. Тя уврежда тежко неговия имидж, тъй като “прегрешението” на Бадауи се състои единствено в това, че е дръзнал да изрази мнение, което се натъква на одобрение не само на Запад, но и сред много мюсюлмани по целия свят: блогърът беше коментирал липсата на разделение между държава и религия в Саудитска Арабия и се беше “осмелил” да постави исляма на едно стъпало с християнството и юдейството.
Председателя на Европейския парламент Мартин Шулцобяви приза и допълни:

Той е герой в нашия съвременен интернет свят, който се бори за свобода на словото и демокрацията. Той е подложен на истински изтезания. Днес поисках от Краля на Саудитска Арабия да освободи незабавно г-н Бадауи, за да дойде лично през декември и да получи наградата тук в Европейския парламент.

Другите номинирани финалисти, избрани от лидерите на парламентарните групи на евродепутатите, бяха убитият политик Борис Немцов и опозиционните сили във Венецуела.