Седмицата на писмото

October 7th, 201510:15 pm @

0


Седмицата на писмото

Седмицата на писмото

Отбелязва се с решение на 14-ия конгрес на Световния пощенски съюз в Отава, Канада, през 1957 г., през календарната седмица, която включва датата 9 октомври – Световен ден на пощите.

Помните ли романтиката на писмото написано на хартия? Приятното усещане когато в пощенската кутия има писмо за вас (различно от разни сметки за плащане) Усещането когато изпращате картичка или получавате?

23 януари е ден на ръчното писане (National Handwriting Day)

В днешния ден на дигитални технологии и свързаност да си спомним за очарованието, което носят посланията написани на хартия.

Писмото, освен послание, информацията и фактите, които предават редовете, чрез почерка издава много и за състоянието на своя автор. То е жива и органична материя, част от този, който го изпраща и носи много повече съдържание, отколкото самите думи в него.

Днес, с електронния начин на общуване тези неща не могат да се уловят, нито email, нито СМС, съобщението в Facebook или в Скайп носят онази допълнителна информация и нюанси, които предава написания на ръка текст. Езикът на писане на писма се променя.

Старият романтичен начин на писане има своето въздействие. Изпращайте картички на близките ви хора за празник. На любимия човек вместо SMS напишете бележка. И ще откриете разликата.

Случвало ли ви си е да четете стара кореспонденция, например на вашата баба и дядо. Години след смъртта на дядо в едно чекмедже препрочитах подредените пликове с писма. Беше като пътуване през времето, диалог, опознаване… Не е същото като си преглеждаш имейлите. Колко повече информация обменяме днес и колко по-малко казваме.

Да пишем на ръка или на клавиатура?

Писмата могат да добият силата на дневник и когато човек ги намери, се връща в забравени моменти от своя живот и усещането е изключително приятно.