“Добрите момичета трябва да мълчат”

October 24th, 20158:30 pm @

0


“Добрите момичета трябва да мълчат”

Седемнайсетгодишната пакистанка Малала Юсуфзай е носител на Нобеловата награда за мир за 2014-а година. Днес ще ви разкажем за едно момиче от Афганистан – Сонита Ализадех (Sonita Alizadeh) – момиченце за продан, което днес пише текстове и пее рап.

Сонита е била на десет, когато родителите й решили да я омъжат. Избягали в Иран от войната в родния Афганистан, те се опитват да уредят брака й от разстояние. План, който за щастие се проваля. По-късно, навършвайки 16 години, опитите да я омъжат се подновяват. Тя научава от родителите си простата сметка – колко са похарчили за брака на брат й, и колко могат да спечелят като продадат нея. Тогава Сонита разбира, че никога не е имала друга стойност за семейството си освен тази на стока, от която може да се припечели. Учейки се да чете сама и тайно, слушайки песни на Еминем, започва да пише стихове.

Тъй като в Иран е забранено жена да пее соло, първата си песен “Невеста за продан” Сонита записва тайно в едно иранско студио и то бързо става популярно в Youtube. В нея афганистанското момиче протестира срещу продажбата на непълнолетни деца като булки, и други актове на насилие. За видеото певицата е вдъхновена от своя приятелката, която веднъж вижда със синини по лицето. “Когато я погледнах, веднага разбрах, че искам да покажа това в моето видео” – казва Сонита. На клипа момичето е в сватбена рокля и грим, изобразяващ белези от побой по лицето и баркод на челото.

Благодарение на своето видео, младата изпълнителка получава покана да учи в музикална академия в щата Юта, САЩ. Година по-късно, когато е на 17 и има вече нужните документи, Сонита заминава тайно, боейки се, че семейството й ще я спре и им се обажда, чак когато вече слиза от самолета в САЩ.

За музикалния видеоклип, който променя живота й, както и за бягството си от нежелания брак, Сонита разказва на Световната среща на върха на жените в Лондон през 2014 г. “В моята страна, доброто момиче трябва да мълчи, да не мисли за бъдещето си и във всичко се подчинява на родителите си”, казва Ализадех.
Днес певицата пише рап музиката и е член на група активисти, борещи се срещу детските бракове. За момичетата в Афганистан, тя се е превърнала в героиня и модел за подражание. А на Международния фестивал за документално кино, който ще се проведе в Амстердам между 18 и 29 ноември 2015 г., ще се излъчи филм за живота на афганистанската рап певица “Първото шоу на Сонита”.

sonita 2

От малка, Сонита мечтае за друг живот, а не да бъде съпруга още на десет години.

sonita 3

Сонита пее и се обявява против потисничеството над децата.

sonita 4

С примера си тя дава надежда на хиляди момичета.

Източник: lenta.ru, На Бг Manager.bg