Спрете да се учите от грешките си

Спрете да се учите от грешките си

Спрете да се учите от грешките си


Бъдете откровени със себе си и си спомнете колко пъти сте казвали, че няма да повтаряте собствените си грешки, че ще се учите от тях и не ви се е получавало.

Затова споделяме тази публикация с вас, защото спомените за миналото могат да навредят на самоконтрола и умението ни да вземаме решения. Всъщност често изобщо не се учим от грешките си – ако мислим прекалено често за тях, обикновено ги повтаряме. Това сочи нови проучване, публикувано вJournal of Consumer Psychology.

Внимавайте, когато се ровите в миналото“, съветва Кели Хоус, професор по маркетинг във Vanderbilt Owen Graduate School of Management и водещ автор на проучването. „В повечето случаи от това няма никаква полза; не ви помага, когато сте изправени пред избор в настоящето. А опитите да се поучите от допуснатите грешки може да бъде крайно неефективен начин да промените бъдещото си поведение към по-добро.“

За целите на изследването си, Хоус и колегите й провеждат експеримент, участниците в който разделят на 4 групи. Онези от първата и втората са инструктирани да си спомнят съответно 2 и 10 ситуации, в които са демонстрирали успешен самоконтрол; а от третата и четвъртата – съответно 2 и 10 случая, в които са направили грешен избор. След това Хоус дава на всички еднакъв бюджет и ги пита колко биха похарчили за продукт, който искат, като например чифт обувки, чанта или видеоигра.

В края на опита участниците от първата група били единствените, които се побрали в бюджета. Другите три групи не могли да се овладеят и сериозно го надвишили заради продукти, които не можели да си позволят.

Резултатите разкриват връзката между самоконтрола и паметта, казва Хоус: „Най-изненадващият беше, че ровенето в миналото може да се отрази негативно на поведението, дори когато отминалите примери са позитивни. Хората непрекъснато пренаписват своите истории, които разказват сами на себе си, което прави паметта ненадежден инструмент за самоусъвършенстване.“

Да се опитваме да си спомним 10 примера за правилни финансови решения може да е трудно и да накара някои от нас да се съмняват в уменията си. „Започвате да гледате на затруднението, което изпитвате, като на определение за личността и предпочитанията си“, казва Хоус.

Вместо да използваме миналото, за да се усъвършенстваме, трябва да си поставяме цели за бъдещето – според проучването, това е много по-продуктивен начин за промяна на настоящото поведение.

Ако искате по-силен самоконтрол, гледайте напред, а не назад, съветва Хоус. Не се ровете в миналото, когато ви предстои важно решение.

Мислете позитивно за причините, поради които не искате да изядете онази бисквитка, например“, казва тя. „Дали е защото искате да запазите фигурата и здравословното си състояние, или за да избегнете превъзбудата в следствие приема на захар? Гледайте напред към причините да вземате трудни решения. Не си купувате скъпи обувки, когато искате да отидете на екскурзия в Европа. Учите усърдно, защото искате да изкарате по-добри резултати на изпита. Това е по-ефективен начин за вземане на решения.“

Миналото е от полза единствено когато можете бързо да си спомняте постигнатите успехи, без да се замисляте за тях прекалено дълго, казва Хоус. „Участниците, които бяха помолени да се сетят за два случая, в които са похарчили парите си разумно, мислят, че са много добри в правенето на избори, защото им е било лесно да си спомнят“ обяснява тя.

Фокусирането върху отминалите грешки – независимо да ли са 2, или 10 – може да ни потисне. „Няколко проучвания убедително сочат, че ако сме в лошо настроение или изпитваме негативни емоции, самоконтролът ни рязко спада“, казва Хоус. „В опит да повдигнем настроението си, обикновено правим нещо, което мигновено да ни накара да се чувстваме добре – например така наречената 'шопинг терапия'.“

Въпреки че всички сме чували колко важно е да се учим от грешките си, споменът за тях ни кара да ги приемаме и да гледаме на себе си като на лоши хора, смята Хоус.

Те се превръщат в реални поведения. Започваме да си казваме, 'Така правя винаги, затова какво пречи да постъпя пак по същия начин'. Затова е по-добре да се отърсим и да гледаме към бъдещето.“

Източник: Inc.com, на Бг Manager.bg

0 Коментара

Напиши коментар

Откажи отговора

Коментарът се изпраща ...

Благодаря за Вашия коментар!

Коменатарът ще бъде прегледан и ще бъде добавен към публикацията след като получи одобрение.