Форум Terra Madre България

October 17th, 20155:19 pm @

0


Форум  Terra Madre България

Местни храни и кулинарни традиции  на първия форум

Terra Madre България

Кога: 23-25 октомври 2015 г.
Къде: 23 октомври – международната научна конференция “Растителното разнообразие в полза на обществото“, СУ “Св. Климент Охридски”

24 и 25 – октомври пазар на български традиционни храни в пазар на български традиционни храни в градината на Детски научен център “Музейко”

 

Първият Slow Food форум Terra Madre България, ще се състои в София от 23 до 25 октомври 2015 г. „Събитието ще събере изследователите, които работят за проучването, опазването и устойчивото използване на генетични ресурси, представители на местните общности, дребни земеделски стопани и кулинари, които пазят знанието за устойчиво производство на храни, учители, готвачи, които ценят българските кулинарни традиции и ги включват в свои модерни импровизации, потребители и журналисти, които разпространяват знания за кулинарните традиции, сортове и породи”, обясни председателят на организационния комитет доц. д-р Десислава Димитрова от Института по биоразнообразие и екосистемни изследвания към БАН, която е и председател на Slow Food в България.

На 24 и 25 октомври всеки ще може да се запознае с хората, които със своя труд и начин на живот реално спасяват българските кулинарни знания и земеделски умения по време на специално организирания пазар на български традиционни храни. Той ще се проведе в красивата градина на Детски научен център “Музейко”и на него всеки ще може да опита и купи български застрашени от изчезване храни, които се подпомагат от Slow Food, храни с ярка социална кауза и храни на малки фермери и производители.

На пазара ще има разнообразни сезонни зеленчуци и зеленчукови консерви, зелено сирене от Черни Вит и тулумско сирене от каракачански овце, ръчен кашкавал, сирене с трюфели, удивителните подправки самардала и шафран и още много, най-различни продукти, всичките устойчиво произведени в България. Достъпът до пазара е свободен за посетители.

tera madre navpovok

Навпавок

Изглежда така: тумбести питки месо, изсушени в дървесна пепел. Правят се по старинна технология в Горно Драглище, село между Рила, Пирин и Родопите. Само там! По рецепта навпавокът трае 2 години. Но досега това не се е случвало. Винаги го изяждали по-бързо.

tera madre zeleno sirene

Зелено сирене

За изготвянето му не се изисква специална човешка намеса, а плесенните спори се появяват по естествен път върху отлежалото саламурено сирене. Историята на млечния деликатес от Черни Вит е много стара и разказва за бита на местните хора от времето, когато в Балкана са се отглеждали стада със стотици хиляди овце. През лятото хората правели сирене и го съхранявали в дървени качета. Постепенно саламурата се отцеждала и сиренето пресъхвало. В края на лятото овчарите складирали продукцията си в мазето, а синьо-зелената плесен се появявала след отварянето на качето с влажния и хладен въздух на подземието. Дълго време плесента се почиствала грижливо от стопаните, а днес се изненадваме от това, защото знаем как тя подобрява вкуса и превръща сиренето в търсен продукт за ценители.

Зеленото сирене има своето запазено място върху картата на кулинарните съкровища от Европа. С него там се появява и България, като родина на едно от трите плесенни сирена на Стария континент, които се добиват чрез естествено заразяване на млякото.

tara madre karakanska ovca

три от традиционните български местни породи домашни животни, обединени от определението „каракачанска” – каракачанска овца, каракачанско овчарско куче и каракачански кон, които и днес се отглеждат в Родопите

tera madre smilen bob

Смилянски фасул – една от малкото български храни, защитени с патент за словна марка, отглежда се в областта на горното поречие на река Арда, в Родопите

samardala listaСамардала

Така изглежда тази подправка в градината – снимката е на Пепи от Храна за Мойте канибали, която я отглежда в градина близо до Стара Загора

В България тя се среща предимно в източната част на страната – по Черноморието, Странджа, източна Средна гора и в някои части на Стара планина. Затова със самардала готвят домакините от Странджа, Сливен, Стара и Нова Загора, Казанлък и Бургаско. Ако специфичният вкус на подправката не ви допадне, можете да си я отгледате и като цвете – цветчетата й са с формата на камбанка в различни цветове.

По време на пазара в детския музей ще има работилници, на които малките гости на форума ще могат да изработят кукли от царевична шума и красиви сувенири от вълна, ще се научат как се правят сандвичи и бонбони и ще разберат защо има „добри“ и „лоши“ микроби, какъв е вкусът на истинската боза и как може да се свири на тиквичка и морков.

Провеждането на форума Terra Madre България поставя началото на академична мрежа във всички балкански страни в подкрепа на проучването, опазването и устойчивото използване на генетичните ресурси и свързаните с тях селскостопански и кулинарни традиции. Това ще се случи на международната научна конференция “Растителното разнообразие в полза на обществото”. на 23 октомври в Биологическия факултет на СУ “Св. Климент Охридски”. Гости на конференцията са Андреа Пиерони, професор по етноботаника в Университета на Slow Food в Поленцо, Италия, и вицепрезидентът на Slow Food Урсула Хъдсън. Сред темите на конференцията са климатичните промени, проучването и опазването на дивата флора, етноботаниката, разнообразието от хабитати в България, бъдещето на пасторализмa и аграрните науки и др.

Професор Пиерони и г-жа Хъдсън ще говорят и пред широката публика от 18:00 часа в аулата в Ректората на СУ “Св. Климент Охридски” по време на официалното откриване на форума Terra Madre България. Входът е свободен.

Събитието се провежда в рамките на проект ESSEDRA (Екологосъобразно социално-икономическо развитие на селските райони), координиран от Slow Food International и с финансовата подкрепа на Министерството на околната среда и водите.

Gotvasrtvo.bg и Nashiterecepti.com са медиен партньор