Празник на баба и дядо в Италия

Празник на баба и дядо в Италия

Празник на баба и дядо в Италия


На  2-ри октомври, в Италия е празника на бабите  и дядовците.Той е въведен със закон през 2005 г.

Целта на празника е, да се отпразнува  значението на бабите и дядовците не само в семейството, но и в обществото, за което денят се отбелязва с различни инициативи в цялата страна.

Асоциацията на възрастните  „Федеранциани” отчита огромната финансова подкрепа на баби и дядовци към техните деца  и семействата им в рамките на над 5 милиарда евро годишно.

Отделно доброволния труд и грижи или  близо 3 милиона баби и дядовци помагат за отглеждането на внуци и правнуци.

Допитване в интернет показа, че за италианците идеалният дядо е певецът Джани Моранди. Не му личат годините – 71 и, че има пет внуци. Идеалните баби са две – 72- годишната телевизионна водеща Рафаела Кара и баба Аурора на футболиста oт Рома Алесандро Флоренци.

Символи на празника са цветето незабравка и песента Tu sarai (Ти ще бъдеш) на Валтер Басани, която казва: „Ти ще бъдеш по-добър човек ако носиш в сърцето си баба и дядо.В  техните очи са децата от вчера ,а нашите деца са неотдавнашни баба и дядо”…

Tu sarai. La canzone della festa dei Nonni




Ние нямаме такъв празник на баба и дядо, а те заслужават да имат. С благодарност към моите баба и дядо за най-хубавите спомени от детството. С благодарност към баба и дядо на моите деца за помощта при отглеждането и възпитанието  им.

0 Коментара

Напиши коментар

Откажи отговора

Коментарът се изпраща ...

Благодаря за Вашия коментар!

Коменатарът ще бъде прегледан и ще бъде добавен към публикацията след като получи одобрение.