Световен ден на психичното здраве 2015

October 10th, 201512:46 pm @

1


Световен ден на психичното здраве 2015

10 октомври – Световен ден на психичното здраве

Ден на психичното здраве е отбелязан за първи път на 10 октомври 1992 година и стартира като годишна проява на Световната федерация за психично здраве, създадена през 1948 г.

През 2015 г. мотото е: “Психично здраве с достойнство

Есенно-зимният период обостря някои специфични психични заболявания, като сезонните афективни разстройства и безпричинните депресии. Смята се, че 30% от хората по света страдат от есенна депресия. Една от основните причини е намаляването на слънчевата светлина. Без нея човешкото тяло произвежда по-малко серотонин – хормон на щастието. Стресът е сред основните рискови фактори за нарушенията в психичното здраве, а в комбинация с тютюнопушене, нездравословно хранене и намалена двигателна активност води до многократно повишаване на риска от възникване и развитие и на други хронични заболявания.

Според данните на Световната здравна организация над 450 милиона души по света имат психични разстройства.

У нас проблемите с психичното здраве също не подминават хората, като най-чести са тревожни разстройства – 11.4% от населението, разстройства на настроението (депресии и афективни състояния) – 6.2%, злоупотреби с вещества – 3.3 %. Статистиката показва, че у нас по-често боледуват жените, освен това те по-често се обръщат за професионална помощ от мъжете.

По възрастови групи най-висок риск от заболяване от тежка депресия има групата от 20 до 34 години. За съжаление все по-рядко хората с подобни проблеми се обръщат за помощ към лекарите.

psihi`eski otklonenia

Оказва се, че психичните разстройства не са толкова редки. За около 20% от населението може да се каже, че има някакъв проблем, т.е. хората с психични разстройства са над 1 млн.  поясни в интервю за БНР професор Вихра Миланова, национален консултант по психиатрия и началник на психиатричната клиниката на УМБАЛ “Александровска“.

Освен самите пациенти, потърпевши са и близките на болните, и техните семейства, но един от най-големите проблеми на хората с психични заболявания е отношението на обществото към тях:

Не е случайно мотото на Световния ден на психичното здраве, защото хиляди хора с психични заболявания както в България, така и по света, са с ограничение в техните човешки права. Те са до голяма степен дискриминирани поради своята болест. 

Анализът на хора с психични разстройства сочи една много голяма дамга, наличието на стигма – това е общественото отхвърляне, неудовлетворението и наличието на предразсъдъци. Това е нещо, което непрекъснато съпътства живота на тези хора, подчерта професор Миланова и допълни, че през годините тежестта на заболяванията е нараснала многократно.

Професор Вихра Миланова подчерта, че създаването на мрежа от заведения с медицински и социален облик, но не болнични, е необходимост, за да се осъществява подкрепа за пациентите, които живеят с психични заболявания:

Това са дневни центрове или друг тип защитени жилища, в които тези хора могат да пребивават денонощно и в тези служби те биха могли продължително време да се учат да живеят независимо. 

Това е мнението на д-р Пламен Димитров, председател на УС на Дружеството на психолозите в България: Страната ни е единствената в ЕС, в която професиите на психолога и психотерапевта не са регулирани. Вследствие на което пък има огромен брой шарлатани без квалификация, които използват проблемите на потърпевшите.

У нас не е правено никога скрининг проучване сред децата за психическото им здраве, с което могат да се избегнат около 30% евентуални психически усложнения в по-късна възраст.

Близо 88% от жените и 72 % от мъжете у нас заявяват, че биха посещавали психотерапевт – не защото са болни, а защото имат тревожни мисли, напрежение, безсъние – все ранни симптоми, които предупреждават за психично здраве в риск. Но – не могат да си го позволят!

Световен ден на психичното здраве 2012